Kotlety z kalafiora i ryżu (wegańskie, bezglutenowe)
Smaczne kotlety z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem. Przygotowane na wzór mielonych kalafiorowych z Jadłonomii, jednak w miejsce kaszy jaglanej wskoczył ryż jaśminowy. Pieprzu ziołowego, który również miał być jednym z kluczowych składników, także nie miałam. Trudno. Miałam kalafiora, ochotę na tradycyjny obiad i to było najważniejsze. Kotlety wyszły bardzo aromatyczne, odpowiednio wilgotne, delikatne i jednocześnie zwarte.
Porady: Masę możesz przygotować wieczorem, wstawić do lodówki a po powrocie z pracy tylko uklepać kotlety i wrzucić na blachę. A gdy będą się piekły, pozostaje tylko ugotować ziemniaki i pokroić ogórki na mizierię, żeby zjeść klasyczny polski obiad. Możesz też zrobić jeszcze mniejsze kotleciki i podawać z sosem jak nuggetsy, dzieci będą zachwycone!
Porady: Masę możesz przygotować wieczorem, wstawić do lodówki a po powrocie z pracy tylko uklepać kotlety i wrzucić na blachę. A gdy będą się piekły, pozostaje tylko ugotować ziemniaki i pokroić ogórki na mizierię, żeby zjeść klasyczny polski obiad. Możesz też zrobić jeszcze mniejsze kotleciki i podawać z sosem jak nuggetsy, dzieci będą zachwycone!
KOTLETY Z KALAFIORA I RYŻU
Mnie wyszło 13 mniejszych kotletów, około 4 porcje.
Składniki:
- 1/2 główki kalafiora (2 szkl. po starciu, 230g)
- 1/2 szkl. suchych ziaren ryżu (u mnie jaśminowy; po ugotowaniu niecałe 2 szklanki, 350g)
- 1/2 szkl. ziaren słonecznika (80g)
- 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej (45g)
- 1/4 szkl. oleju (55g)
- 1 mały kawałek białej części pora
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka syropu daktylowego (lub innego słodu)
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
- 1/2 łyżeczki curry (bez soli)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki kminku
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki pieprzu
Wykonanie:
- Ryż wypłukuję na sicie, następnie zalewam 1 i 1/4 szklanki wody. Gotuję na małym ogniu, pod przykryciem i bez mieszania. Gdy ryż wchłonie cały płyn, odstawiam przykryty pokrywką, aby spęczniał.
- Słonecznik prażę na suchej patelni. Gdy lekko przestygnie, siekam.
- Kalafiora trę na dużych oczkach tarki. Przenoszę do dużej miski.
- Pora kroję w drobną kostkę, czosnek drobno siekam. Dodaję do miski z kalafiorem.
- Następnie dokładam pozostałe składniki i dłońmi wyrabiam masę na kotlety. Gdy ryż był ciepły, masa może lepić się do dłoni, jednak po schłodzeniu przestanie.
- Miskę przykrywam folią i wstawiam na minimum 30 minut do lodówki, aby masa mogła się schłodzić a składniki przegryzły się.
- Piekarnik nagrzewam do 180 stopni, blachę wykładam papierem do pieczenia. Z masy formuję kotleciki, bardziej płaskie, niż zwykłe mielone i układam na blasze w odstępach.
- Piekę około 25 minut z jednej strony, następnie delikatnie obracam i dopiekam jeszcze przez 5 minut. Podaję na obiad w zastępstwie tradycyjnych mielonych. Ale zimne, położone na chlebie, też są pyszne.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz