Papryczki faszerowane pęczakiem (wegańskie)

Papryki możemy faszerować praktycznie wszystkim, co tylko znajdziemy w kuchnii. U mnie była kasza pęczak, marchewka i cebula. Zapiekane w piekarniku, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby upiec je na grillu. Obowiązkowo polane ketchupem! Dodatkowo można podać z surówką z białej kapusty.


PAPRYCZKI FASZEROWANE PĘCZAKIEM
z marchewką i cebulą

3 - 4 porcje

Składniki:
  • 500g małych, czerwonych papryczek (kilka sztuk)
  • 1 szkl. kaszy jęczmiennej pęczak
  • 2 duże cebule
  • 2-3 marchewki
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
  • 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • sól, pieprz - do smaku
  • olej - do smażenia i pieczenia
Wykonanie:
  1. Cebulę kroję w kostkę, podsmażam na dużej (głębokiej) patelni aż stanie się szklista.
  2. Marchewkę ścieram na grubych oczkach tarki, dodaję do cebuli i smażę razem do czasu, aż zaczną się rumienić.
  3. Dodaję przyprawy.
  4. Pęczak płuczę na sicie pod bieżącą wodą, dodaję do warzyw na patelni i zalewam 2 szklankami wody. Duszę pod przykryciem, aż kasza wchłonie cały płyn.
  5. Piekarnik nagrzewam do 200 stopni, naczynie żaroodporne, lub formę do pieczenia, natłuszczam olejem.
  6. Papryki myję, delikatnie odcinam wieczka i usuwam nasiona ze środka.
  7. Papryczki nadziewam ugotowaną kaszą z warzywami, dobrze ugniatając. Przykrywam odciętymi kapeluszami i układam w naczyniu do zapiekania.
  8. Piekę przez około 40 minut, w zależności od wielkosci papryk, aż zaczną się przypiekać. Powinny być miękkie, ale nie rozpadające się. Najłatwiej sprawdzać za pomocą widelca.
  9. Podaję z surówką, obficie polane ketchupem.
Smacznego!


Warzywa psiankowate 2018

Komentarze

  1. Wow. Kolejny wspaniały przepis zgłoszony do mojej akcji. Dziękuję :) Właśnie piszę jej podsumowanie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Sprawdź również