Budyń kokosowy (wegański, bezglutenowy)
Szybko, łatwo i przyjemnie. Po co kupować budyń w proszku, skoro samemu można przygotowac prosty budyń ze składników dostępnych w naszej kuchni?
Budyń został przygotowany bez jajek i bez mleka krowiego. Treść deseru stanowi tłuste mleko kokosowe (zawartość tłuszczu powiżej 17% i miazgi kokosowej powyżej 82%) oraz dowolne zwykłe mleko ro$linne. Budyń na mleczku kokosowym jest bardziej treściwy, dodatkowo konsystencję urozmaicają wiórki kokosowe. Gęstość regulujemy poprzez ilość dodanej skrobii ziemniaczanej. Taki budyń można dosłodzić cukrem, ale też dowolnym płynnym słodem - syropem bądź miodem, lub też dodając słodkie owoce.
Budyń w wersji kokosowej należy do najbardziej podstawowych, a mimo to jest obłędny w smaku! I pomyśleć, że kiedyś nie lubiłam ani budyni, ani wiórków kokosowych. Do niektórych smaków trzeba czasami poprostu dojrzeć.
Budyń został przygotowany bez jajek i bez mleka krowiego. Treść deseru stanowi tłuste mleko kokosowe (zawartość tłuszczu powiżej 17% i miazgi kokosowej powyżej 82%) oraz dowolne zwykłe mleko ro$linne. Budyń na mleczku kokosowym jest bardziej treściwy, dodatkowo konsystencję urozmaicają wiórki kokosowe. Gęstość regulujemy poprzez ilość dodanej skrobii ziemniaczanej. Taki budyń można dosłodzić cukrem, ale też dowolnym płynnym słodem - syropem bądź miodem, lub też dodając słodkie owoce.
Budyń w wersji kokosowej należy do najbardziej podstawowych, a mimo to jest obłędny w smaku! I pomyśleć, że kiedyś nie lubiłam ani budyni, ani wiórków kokosowych. Do niektórych smaków trzeba czasami poprostu dojrzeć.
BUDYŃ KOKOSOWY
2 porcje
Składniki:
- 1 szkl. tłustego mleczka kokosowego (może być z puszki, ale ja wolę z kartonu)
- 1 szkl. napoju roślinnego (może być napój kokosowy, ale sprawdzi się także ryżowy czy migdałowy)
- 3 łyżki skrobii ziemniaczanej (kto jaki gęsty lubi)
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 1 łyżka cukru (brązowego nierafinowanego) - do smaku
- Do podania: ulubione orzechy i owoce, u mnie orzechy laskowe i maliny
Wykonanie:
- W garnku zagotowuję jedną szklankę tłustego mleka kokosowego i pół szklanki dowolnego rzadkiego mleka roślinnego.
- W pozostałej połowie napoju roślinnego rozprowadzam skrobię ziemniaczaną. Dodaję do garnka, cały czas mieszając. Gotuję przez 1-2 minuty licząc od momentu, w którym budyń ponownie zacznie bulgotać.
- Próbuję i ewentualnie dodaję cukier do smaku, mieszam do rozpuszczenia.
- Dodaję wiórki kokosowe, mieszam i nakładam budyń do miseczek.
- Dekoruję siekanymi orzechami i świeżymi owocami. Poza sezonem sprawdzi się także domowy syrop owocowy. Podaję na ciepł, na śniadanie lub podwieczorek, albo na zimno na deser.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz