Ciasto drożdżowe z jeżynami (wegańskie, bez cukru)
Jeżyny są jednym z najsilniejszych antyoksydantów na Ziemi. Nie powinno to specjalnie nikogo dziwić, wystarczy spojrzeć na ich niemal czarną barwę. To zasługa dużej zawartości antocyjanów, które odpowiadają nie tylko za kolor, ale przede wszystkim wykazują właściwości przeciwzapalne, bakteriobójcze i właśnie przeciwnowotworowe. Również bogactwo flawonoidów oraz witamin E i C odpowiada za zwalczanie wolnych rodników. Dodatkowo jeżyny są dobrym źródłem witamin z grupy B, prowitaminy A oraz witaminy K. Zawierają takie związki mineralne jak magnez, wapń czy potas a także spore ilości błonnika pokarmowego.
U mnie dzisiaj nadwyżka jeżyn z działki wylądowała na lekko orzechowym w smaku, słodzonym jedynie daktylami, cieście drożdżowym.
U mnie dzisiaj nadwyżka jeżyn z działki wylądowała na lekko orzechowym w smaku, słodzonym jedynie daktylami, cieście drożdżowym.
CIASTO DROŻDŻOWE Z JEŻYNAMI
Forma o średnicy 21 cm.
Składniki:
- 2 szkl. mąki pszennej uniwersalnej, z małą góreczką (300g)
- 1 szkl. wody (lub mleka)
- 80 g świeżych daktyli (waga bez pestek, około 8-10 sztuk)
- 2 łyżki masła orzechowego (u mnie kremowe, 100% orzechowe, 40g)
- 2 łyżki oleju o neutralnym smaku (30g) + do nasmarowania formy
- 1 łyżeczka suchych drożdży (3g)
- 200g jeżyn
Wykonanie:
- Daktyle pozbawiam pestek. Zalewam szklanką ciepłej wody (temperatura pod drożdże).
- Formę do pieczenia (u mnie naczynie żaroodporne) całe natłuszczam olejem.
- W dużej misce umieszczam mąkę i drożdże instant, mieszam.
- Daktyle blenduję, wlewam do suchych składników i przez kilka minut wyrabiam ciasto dłonią lub przy pomocy miksera z hakami. Ciasto będzie klejące, jednak nie dosypuję mąki.
- Masło orzechowe blenduję z olejem, wlewam do ciasta i dalej wyrabiam dłonią. Gdy ponownie zaczniesię lepić, przekładam do przygotowanej formy.
- Dłonią zwilżoną w wodzie wygładzam wierzch ciasta, lekko je rozprowadzając po dnie (nie tworzę standardowej kuli). Przykrywam czystą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 1 i 1/2 godziny, aż urośnie na tyle, że wypełni całą formę.
- Następnie układam na wierzchu jeżyny, lekko dociskając. Można je wcześniej obtoczył w łyżeczce mąki, żeby nie puściły zbyt dużo soku. Nie jest to jednak konieczne a wręcz może spowodować, że po upieczeniu jeżyny zostaną na wierzchu białe...
- Ponownie przykrywam ciasto ściereczką i odstawiam na 15 minut. W tym czasie nagrzewam piekarnik.
- Piekę w temperaturze 180 stopni, grzanie góra-dół, przez 30 minut, aż ładnie się zarumieni z wierzchu, a patyczek wbity w środek będzie suchy.
- Studzę przez pierwsze 10 minut w uchylonym piekarniku, następnie wyjmuję formę na blat, przykrywam ściereczką i pozostawiam do całkowitego wystudzenia.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz