Zielone smoothie z sałatą (wegańskie, bez cukru)

Kolejna propozycja dla dzieci i dorosłych, aby włączyć do menu trochę zieleniny - koktajl owocowo-warzywny z dodatkiem sałaty! Słodki od banana i kiwi, kremowy od awokado. Z nutą kokosa. Najlepszy odrobinę schłodzony, idealny na lekkie śniadanie, ale też na deser podczas upalnego popołudnia. Podany w miseczce z orzechami i bogactwem sezonowych owoców, jako smoothie bowl, lub w szklankach jak zwykłe smoothie.
Porady: Ja użyłam sałatę masłową, ale sprawdzą się także inne o delikatnych liściach i mało wyrazistym smaku. Liście mogą być lekko klapnięte, i tak je zmiksujemy.


ZIELONE SMOOTHIE
Z SAŁATĄ MASŁOWĄ

Około 500ml koktajlu.

Składniki:
  • 1/2 dojrzałego awokado
  • 1 dojrzały banan
  • 2 kiwi
  • 1 garść sałaty masłowej (lub innej o miękkich liściach i delikatnym smaku)
  • 1 szkl. mleka kokosowego, najlepiej tłustego (lub więcej, do odpowiedniej konsystencji)
  • 1 łyżeczka mielonego młodego jęczmienia (opcjonalnie)
  • Do dekoracji: wiórki kokosowe, plasterki kiwi, inne świeże owoce np. słodko-kwaśne maliny.
Wykonanie:
  1. Do kielicha stojącego blendera wlewam mleko, dodaję umyte i poszarpane liście sałaty. Miksuję aż liście będą dobrze rozdrobnione.
  2. Dodaję obranego i pokrojonego w mniejsze kawałki banana, obrane i pokrojone w mniejsze kawałki kiwi, oraz miąższ wydrążony z połówki miękkiego awokado. Miksuję.
  3. Ewentualnie dolewam więcej mleka i dosypuję młody zielony jęczmień. Miksuję.
  4. Dekoruję wiórkami kokosowymi, owocami i podaję dzieciom. Kolorowe rurki wskazane!
Smacznego!


Komentarze

Sprawdź również