Zielone smoothie z sałatą (wegańskie, bez cukru)
Kolejna propozycja dla dzieci i dorosłych, aby włączyć do menu trochę zieleniny - koktajl owocowo-warzywny z dodatkiem sałaty! Słodki od banana i kiwi, kremowy od awokado. Z nutą kokosa. Najlepszy odrobinę schłodzony, idealny na lekkie śniadanie, ale też na deser podczas upalnego popołudnia. Podany w miseczce z orzechami i bogactwem sezonowych owoców, jako smoothie bowl, lub w szklankach jak zwykłe smoothie.
Porady: Ja użyłam sałatę masłową, ale sprawdzą się także inne o delikatnych liściach i mało wyrazistym smaku. Liście mogą być lekko klapnięte, i tak je zmiksujemy.
Porady: Ja użyłam sałatę masłową, ale sprawdzą się także inne o delikatnych liściach i mało wyrazistym smaku. Liście mogą być lekko klapnięte, i tak je zmiksujemy.
ZIELONE SMOOTHIE
Z SAŁATĄ MASŁOWĄ
Z SAŁATĄ MASŁOWĄ
Około 500ml koktajlu.
Składniki:
- 1/2 dojrzałego awokado
- 1 dojrzały banan
- 2 kiwi
- 1 garść sałaty masłowej (lub innej o miękkich liściach i delikatnym smaku)
- 1 szkl. mleka kokosowego, najlepiej tłustego (lub więcej, do odpowiedniej konsystencji)
- 1 łyżeczka mielonego młodego jęczmienia (opcjonalnie)
- Do dekoracji: wiórki kokosowe, plasterki kiwi, inne świeże owoce np. słodko-kwaśne maliny.
Wykonanie:
- Do kielicha stojącego blendera wlewam mleko, dodaję umyte i poszarpane liście sałaty. Miksuję aż liście będą dobrze rozdrobnione.
- Dodaję obranego i pokrojonego w mniejsze kawałki banana, obrane i pokrojone w mniejsze kawałki kiwi, oraz miąższ wydrążony z połówki miękkiego awokado. Miksuję.
- Ewentualnie dolewam więcej mleka i dosypuję młody zielony jęczmień. Miksuję.
- Dekoruję wiórkami kokosowymi, owocami i podaję dzieciom. Kolorowe rurki wskazane!
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz