Czekoladowy budyń z ryżu (wegański, bezglutenowy, bez cukru, bez mąki)
Ryż do obiadu? Super! To, co pozostanie, można przerobić na budyń i od razu deser albo podwieczorek z głowy. Dzieci z reguły lubią budyń, dorośli także nie pogardzą miseczką ciepłego, czekoladowego kremu. A że podczas upałów najlepiej jest gotować wieczorem (a przy małym dziecku o każdej porze roku najłatwiej jest gotować wieczorem), toteż zawsze można przygotować zapas ryżu i schować do lodówki. Rano wystarczy kilka chwil i śniadanie gotowe do podania!
P.s. A po schłodzeniu otrzymamy równie pyszny, czekoladowy pudding ryżowy. ☺
CZEKOLADOWY BUDYŃ Z RYŻU
2 porcje
Składniki:
P.s. A po schłodzeniu otrzymamy równie pyszny, czekoladowy pudding ryżowy. ☺
CZEKOLADOWY BUDYŃ Z RYŻU
2 porcje
Składniki:
- 1 szkl. ugotowanego ryżu (u mnie biały, jaśminowy)
- 1 szkl. napoju roślinnego (owsiany)
- 2 małe, dojrzałe banany
- 2 łyżki karobu, kakao lub pół na pół (u mnie mix)
- 2 łyżki masła orzechowego (jeżeli użyjesz masła z orzechów laskowych, to otrzymasz budyń nutella)
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- szczypta soli
- Do podania: sezonowe owoce, siekane orzechy, rodzynki, wiórki czekolady, łamane ziarna karobu lub domowy sok owocowy.
- Ugotowany ryż przenoszę do garnka. Wlewam mleko roślinne i podgrzewam, niewiele ponad optymalną dla mnie temperaturę do spożycia.
- W tym czasie obieram banany i kroję w grubsze plastry. Dodaję dogarnka, razem z masłem orzechowym, karobem, kakao, solą i sokiem z cytryny.
- Składniki blenduję przy pomocy żyrafy na gładki krem. W razie potrzeby rozcieńczam odrobiną mleka. Dzięki bananom budyniu nie potrzeba dosładzać! ☺
- Budyń nakładam do miseczek i zjadam ze świeżymi owocami i innymi, ulubionymi dodatkami (lub bez, jak kto lubi). U nas były słodkie maliny, słodko-kwaśne jeżyny i chrupiące orzechy laskowe. Pycha!
Komentarze
Prześlij komentarz