Czekoladowy budyń z ryżu (wegański, bezglutenowy, bez cukru, bez mąki)

Ryż do obiadu? Super! To, co pozostanie, można przerobić na budyń i od razu deser albo podwieczorek z głowy. Dzieci z reguły lubią budyń, dorośli także nie pogardzą miseczką ciepłego, czekoladowego kremu. A że podczas upałów najlepiej jest gotować wieczorem (a przy małym dziecku o każdej porze roku najłatwiej jest gotować wieczorem), toteż zawsze można przygotować zapas ryżu i schować do lodówki. Rano wystarczy kilka chwil i śniadanie gotowe do podania!
P.s. A po schłodzeniu otrzymamy równie pyszny, czekoladowy pudding ryżowy. ☺


CZEKOLADOWY BUDYŃ Z RYŻU

2 porcje


Składniki:
  • 1 szkl. ugotowanego ryżu (u mnie biały, jaśminowy)
  • 1 szkl. napoju roślinnego (owsiany)
  • 2 małe, dojrzałe banany
  • 2 łyżki karobu, kakao lub pół na pół (u mnie mix)
  • 2 łyżki masła orzechowego (jeżeli użyjesz masła z orzechów laskowych, to otrzymasz budyń nutella)
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • szczypta soli
  • Do podania: sezonowe owoce, siekane orzechy, rodzynki, wiórki czekolady, łamane ziarna karobu lub domowy sok owocowy.
Wykonanie:
  1. Ugotowany ryż przenoszę do garnka. Wlewam mleko roślinne i podgrzewam, niewiele ponad optymalną dla mnie temperaturę do spożycia.
  2. W tym czasie obieram banany i kroję w grubsze plastry. Dodaję dogarnka, razem z masłem orzechowym, karobem, kakao, solą i sokiem z cytryny.
  3. Składniki blenduję przy pomocy żyrafy na gładki krem. W razie potrzeby rozcieńczam odrobiną mleka. Dzięki bananom budyniu nie potrzeba dosładzać! ☺
  4. Budyń nakładam do miseczek i zjadam ze świeżymi owocami i innymi, ulubionymi dodatkami (lub bez, jak kto lubi). U nas były słodkie maliny, słodko-kwaśne jeżyny i chrupiące orzechy laskowe. Pycha!
Smacznego!


Komentarze

Sprawdź również