Amarantusanka czekoladowo-śliwkowa (wegańska, bezglutenowa, bez cukru)
Chyba w końcu znalazłam sposób na ziarna amarantusa! Kawa żołędziówka, kakao i daktyle nadają jej czekoladowego smaku, maskując ewentualny ziemisty posmak. Masło orzechowe podbija orzechowe nuty kaszy a aromatyczne, słodko-kwaśne śliwki dodają całości charakteru. Wyszła z tego amarantusowa czeko-śliwka. Najlepsza! Idealna na śniadanie, drugie śniadanie, podwieczorek a nawet deser.
Propozycja podania od Młodego - wafle ryżowe posmarowane masłem orzechowym. Świetnie sprawdzi się także karmel. Gdy dodatkowo masło, karmel albo wafle będą z dodatkiem soli, będzie to baaardzo interesujące połączenie. Ale bez wafli też jest MEGA!
Porady: Dla Maluchów, wiadomo - bez soli. Kawę żołędziówkę można zastąpić kawą zbożową. Dla dzieci poniżej 3 roku życia, ostrożnie z kawą. Można w to miejsce dać dodatkową łyżeczkę kakao lub karobu.
Propozycja podania od Młodego - wafle ryżowe posmarowane masłem orzechowym. Świetnie sprawdzi się także karmel. Gdy dodatkowo masło, karmel albo wafle będą z dodatkiem soli, będzie to baaardzo interesujące połączenie. Ale bez wafli też jest MEGA!
Porady: Dla Maluchów, wiadomo - bez soli. Kawę żołędziówkę można zastąpić kawą zbożową. Dla dzieci poniżej 3 roku życia, ostrożnie z kawą. Można w to miejsce dać dodatkową łyżeczkę kakao lub karobu.
AMARANTUSANKA
CZEKOLADOWO-ŚLIWKOWA
CZEKOLADOWO-ŚLIWKOWA
2 porcje
Składniki:
- 1/2 szkl. amarantusa (suche ziarna)
- 4 duże śliwki (175g)
- 8 suszonych daktyli (35g) - do smaku
- 2 łyżki masła orzechowego (z orzeszków ziemnych)
- 2 łyżeczki kawy z żołędzi
- 2 łyżeczki naturalnego kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- Do podania: wafle ryżowe, masło orzechowe, mielone orzechy, dodatkowa porcja śliwek, syrop daktylowy.
- Ewentualnie mleko roślinne do rozrzedzenia.
Wykonanie:
- Dzień wcześniej - amarantus wsypuję do miski, zalewam wodą i pozostawiam na noc do namoczenia.
- Rano wypłukuję ziarna na sicie. Przesypuję do garnka, zalewam 1 szklanką wody. Wsypuję 2 łyżeczki kawy i 2 łyżeczki kakao. Zagotowuję.
- Daktyle kroję w drobną kostkę, dodaję do garnka. Śliwki kroję w kostkę, dodaję do garnka.
- Gotuję do czasu, aż amarantus wchłonie cały płyn, około 15-20 minut.
- Dodaję cynamon, masło orzechowe i mieszam.
- Podaję posypane mielonymi lub siekanymi orzechami. Z waflami ryżowymi posmarowanymi dodatkową porcją masła orzechowego lub karmelem z daktyli i śliwką pokrojoną w plasterki. Zjadam na ciepło, na śniadanie. Ale na zimno, prosto z lodówki, też smakuje świetnie!
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz