Gofry morelowo-orzechowe z cukinią (wegańskie, bez cukru)

Gofry to smak wakacji! Można je zjadać z bitą śmietaną, owocami, posypane cukrem pudrem czy z gałką lodów. W każdej wersji smakują pysznie. Tego lata piekłam już gofry kokosowe na bazie banana i płatków owsianych, gofry czekoladowe z banana, płatków jaglanych i płatków ryżowych. Przyszła kolej na małe udziwnienie, czyli przygotowanie gofrów warzywnych, ale nadal na słodko!
P.s. Dobra wiadomość jest taka, że gofry z cukinii można mrozić! Także w sezonie na cukinię warto od razu przygotować większą ilość i upieczone wafle przechowywać w zamrażarce. Po rozmrożeniu wystarczy opiec w tosterze, tak jak chleb.


GOFRY MORELOWO-ORZECHOWE Z CUKINIĄ
bez jajek, bez laktozy, bez cukru rafinowanego

2 x 5 sztuk

Składniki:
  • 2 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej (280g)
  • 1 szkl. cukinii startej na dużych oczkach (1/2 małej cukinii, 135g)
  • 100g suszonych moreli + 1 szkl. wody
  • 1/4 szkl. masła orzechowego kremowego (4 łyżki, 80g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Około 1/2 szkl. wody (do rozrzedzenia ciasta)
Wykonanie:
  1. Morele zalewam 1 szklanką wody, pozostawiam aby zmiękły, najlepiej na noc.
  2. Cukinię myję, kroję na ćwiartki i gdyby występowały duże pestki, usuwam je. Ścieram na tarce razem ze skórką (Młody nie ma z tym problemu), jednak jeżeli gofry mają być podane bardzo wybrednemu dziecku, lepiej jest jednak skórkę obrać (co z oczu...).
  3. Morele blenduję wraz z wodą, w której się moczyły. Dodaję masło orzechowe i ponownie blenduję. Przelewam do miski z cukinią i mieszam łyżką.
  4. Dosypuję suche składniki (tj. mąkę i proszek do pieczenia) i dalej mieszam. Gdy masa będzie zbyt gęsta, dodaję stopniowo wodę, około 1/2 szklanki. Cukinia odda trochę swoich soków, więc nie można przesadzać. Masa powinna być na tyle gęsta, żeby dało się nakładać ją łyżką.
  5. Rozgrzewam gofrownicę, lekko natłuszczając przed pierwszą partią.
  6. Wykładam ciasto, po dwie łyżki na sztukę i piekę zgodnie z zaleceniami urządzenia, ewentualnie chwilę przedłużając przy słabszym sprzęcie.
  7. Upieczone gofry najlepiej odłożyć na kratkę, aby zbytnio nie zmiękły. W razie potrzeby można ponownie nadać im chrupkości odgrzewając w tosterze/opiekaczu.
Smacznego!


Komentarze

Sprawdź również