Gofry morelowo-orzechowe z cukinią (wegańskie, bez cukru)
Gofry to smak wakacji! Można je zjadać z bitą śmietaną, owocami, posypane cukrem pudrem czy z gałką lodów. W każdej wersji smakują pysznie. Tego lata piekłam już gofry kokosowe na bazie banana i płatków owsianych, gofry czekoladowe z banana, płatków jaglanych i płatków ryżowych. Przyszła kolej na małe udziwnienie, czyli przygotowanie gofrów warzywnych, ale nadal na słodko!
P.s. Dobra wiadomość jest taka, że gofry z cukinii można mrozić! Także w sezonie na cukinię warto od razu przygotować większą ilość i upieczone wafle przechowywać w zamrażarce. Po rozmrożeniu wystarczy opiec w tosterze, tak jak chleb.
P.s. Dobra wiadomość jest taka, że gofry z cukinii można mrozić! Także w sezonie na cukinię warto od razu przygotować większą ilość i upieczone wafle przechowywać w zamrażarce. Po rozmrożeniu wystarczy opiec w tosterze, tak jak chleb.
GOFRY MORELOWO-ORZECHOWE Z CUKINIĄ
bez jajek, bez laktozy, bez cukru rafinowanego
bez jajek, bez laktozy, bez cukru rafinowanego
2 x 5 sztuk
Składniki:
- 2 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej (280g)
- 1 szkl. cukinii startej na dużych oczkach (1/2 małej cukinii, 135g)
- 100g suszonych moreli + 1 szkl. wody
- 1/4 szkl. masła orzechowego kremowego (4 łyżki, 80g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Około 1/2 szkl. wody (do rozrzedzenia ciasta)
Wykonanie:
- Morele zalewam 1 szklanką wody, pozostawiam aby zmiękły, najlepiej na noc.
- Cukinię myję, kroję na ćwiartki i gdyby występowały duże pestki, usuwam je. Ścieram na tarce razem ze skórką (Młody nie ma z tym problemu), jednak jeżeli gofry mają być podane bardzo wybrednemu dziecku, lepiej jest jednak skórkę obrać (co z oczu...).
- Morele blenduję wraz z wodą, w której się moczyły. Dodaję masło orzechowe i ponownie blenduję. Przelewam do miski z cukinią i mieszam łyżką.
- Dosypuję suche składniki (tj. mąkę i proszek do pieczenia) i dalej mieszam. Gdy masa będzie zbyt gęsta, dodaję stopniowo wodę, około 1/2 szklanki. Cukinia odda trochę swoich soków, więc nie można przesadzać. Masa powinna być na tyle gęsta, żeby dało się nakładać ją łyżką.
- Rozgrzewam gofrownicę, lekko natłuszczając przed pierwszą partią.
- Wykładam ciasto, po dwie łyżki na sztukę i piekę zgodnie z zaleceniami urządzenia, ewentualnie chwilę przedłużając przy słabszym sprzęcie.
- Upieczone gofry najlepiej odłożyć na kratkę, aby zbytnio nie zmiękły. W razie potrzeby można ponownie nadać im chrupkości odgrzewając w tosterze/opiekaczu.
Komentarze
Prześlij komentarz