Placki drożdżowe z orzechową nutą (wegańskie)
Miało być coś innego. Miały być babeczki czekoladowe, albo ciasto śliwkowe. Ale przeglądając galerię, trafiłam na zdjęcia drożdżowych placuszków. Nieskromnie przyznam, udały mi się. Te zdjęcia. Trochę w klimacie dark mood, ale jednak doświetlone i klorowe. A placuszki? Niby takie zwykłe, takie proste... a jednak pamiętam jak pysznie smakowały. Słodkie, miękkie, ciepłe i pachnące. Śniadanie idealne przy tej deszczowej pogodzie!
PLACUSZKI DROŻDŻOWE Z ORZECHOWĄ NUTĄ
Składniki:
- 3 szkl. mąki pszennej tortowej (450 g)
- 2 i 1/2 szkl. wody (600 g)
- 50 g miodu / cukru / syropu klonowego
- 50 g mąki z orzechów laskowych (opcjonalnie, ale fajnie podkręca smak; sprawdzą się także różne, mielone drobn orzechy)
- 50 g oleju (opcjonalnie, ale przyda się, jeżeli nie użyjecie mielonych orzechów)
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
Wykonanie:
- W misce mieszamy suche składniki, następnie dodajemy mokre wszystko dokładnie mieszamy łyżkę.
- Ciasto możemy odstawić do wyrośnięcia na chwilę, na dłuższą chwilę, albo w ogóle nie odstawiać.
- Placki smażymy z obu stron, na rozgrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu (ewentualnie tylko smarujemy przed pierwszym plackiem).
- Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. sezonowymi owocami, jogurtem, cukrem pudrem, dżemem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz