Placki drożdżowe z orzechową nutą (wegańskie)

 Miało być coś innego. Miały być babeczki czekoladowe, albo ciasto śliwkowe. Ale przeglądając galerię, trafiłam na zdjęcia drożdżowych placuszków. Nieskromnie przyznam, udały mi się. Te zdjęcia. Trochę w klimacie dark mood, ale jednak doświetlone i klorowe. A placuszki? Niby takie zwykłe, takie proste... a jednak pamiętam jak pysznie smakowały. Słodkie, miękkie, ciepłe i pachnące. Śniadanie idealne przy tej deszczowej pogodzie!

PLACUSZKI DROŻDŻOWE Z ORZECHOWĄ NUTĄ

Składniki:

  • 3 szkl. mąki pszennej tortowej (450 g)
  • 2 i 1/2 szkl. wody (600 g)
  • 50 g miodu / cukru / syropu klonowego
  • 50 g mąki z orzechów laskowych (opcjonalnie, ale fajnie podkręca smak; sprawdzą się także różne, mielone drobn orzechy)
  • 50 g oleju (opcjonalnie, ale przyda się, jeżeli nie użyjecie mielonych orzechów)
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży

Wykonanie:

  1. W misce mieszamy suche składniki, następnie dodajemy mokre  wszystko dokładnie mieszamy łyżkę.
  2. Ciasto możemy odstawić do wyrośnięcia na chwilę, na dłuższą chwilę, albo w ogóle nie odstawiać.
  3. Placki smażymy z obu stron, na rozgrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu (ewentualnie tylko smarujemy przed pierwszym plackiem).
  4. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. sezonowymi owocami, jogurtem, cukrem pudrem, dżemem.

Smacznego!



Komentarze

Popularne posty