Naleśniki z kaszy gryczanej (wegańskie, bezglutenowe, bez cukru, bez mąki)

Naleśniki gryczane, łatwe i smaczne. Bez mleka, bez jajek, bez glutenu. Wystarczy uprzednio namoczoną kaszę zmiksować z wodą. Tyle.
Elastyczne po usmażeniu, nawet jak już ostygną. Smakują jakby były z orzechami, jak słusznie zauważyła (nieświadoma składu) kuzynka Młodego. Idealne na przykład z domową nutellą, powidłami śliwkowymi lub musem owocowym.
Gdzie jest haczyk? Ich przygotowanie należy zaplanować wcześniej, kasza powinna być moczona przez minimum dobę. U mnie standardowo było to około 36 godzin, bo lubię namaczać wszystko na noc.


NALEŚNIKI Z KASZY GRYCZANEJ

Około 8-10 sztuk smażonych na patelni o średnicy 21cm, czyli około 2-3 porcje.

Składniki:
  • 1 szkl. kaszy gryczanej niepalonej (białej)
  • 1 szkl. wody (do ciasta naleśnikowego)
  • woda (do namaczania kaszy)
  • 1 łyżeczka kakao lub karobu (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
  • szczypta soli (opcjonalnie, dla dzieci 12+)
Wykonanie:
  1. Kaszę gryczaną wsypuję do miski, zalewam przynajmniej dwoma, a najlepiej trzema szklankami wody. Odstawiam do namoczenia na minimum 24 godziny.
  2. Namoczoną kaszę płuczę na sicie, przenoszę do blendera kielichowego i wlewam 1 szklankę świeżej wody. Miksuję.
  3. Dodaję szczyptę soli, kakao i cynamon. Miksuję. W razie potrzeby dolewam więcej wody.
  4. Naleśniki smażę na dobrze rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni.
  5. Podaję z dowolnymi dodatkami. U nas na śniadanie był to krem czekoladowy z orzechami, mus malinowy i świeże maliny. Na drugi dzień, na kolację, zjedliśmy na wytrawnie. ☺
Smacznego!



Komentarze

  1. Zdrowy i łatwy przepis. Dziś zaleję kaszę. Naleśniki będą na środę na śniadanie ☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy istotne było przy zalaniu kaszy, czy sie pojemnik zakryje czy nie? Ja swój zakręciłam. Wody nie ubyło. Kasza wyglądała bez zmian, ale jak wzięłam ziarno w palce to mogłam je rozgnieść.
      Ciasto na naleśniki wyszło baaardzo rzadkie,przypominało brązową wodę. Ale naleśniki się usmażyły. Pierwszy obrót musiałam robić delikatnie, żeby się nie rozpadły (i nie rozpadły się). Następnym razem wezmę mniej wody niż w przepisie - może łatwiej będzie je przywracać.
      Tak, następnym razem...bo przepis zapisuję do swojego przepiśnika! 😎 Zdrowe, smaczne śniadanie.

      Usuń
    2. Ja swojej kaszy nie zakrywam. Po namoczeniu kasza zyskuje delikatną strukturę, wygląda jak kasza ekspandowana/preparowana po krótkim namoczeniu w wodzie. Taką kaszę należy kolejno przepłukać i odsączyć na sicie a następnie zmiksować z 1 szklanką wody. Konsystencja ciasta naleśnikowego winna być lejąca, niczym rzadki jogurt, lub rzadka śmietana czy cokolwiek rzadkiego. Dzięki temu ciasto naleśnikowe ładnie rozprowadza się po patelni, a same nalesniki są delikatne i miękkie. Pozdrawiam :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Sprawdź również