Zupa z ogórków gruntowych (wegańska)

Zupa ogórkowa, ale... ze świeżych ogórków! Zaprawiana kwaśną śmietaną z mleczka kokosowego. Jest sezon na ogórki, więc trzeba korzystać. Klasyczną ogórkową z kiszonych ogórków zjemy zimą a teraz jej delikatniejsza wersja. Pyszna, pożywna, nawadnia i odżywia zarazem. Robi się ją szybko i nawet bulionu nie potrzebuje. Idealna na obiad w upalny dzień.


ZUPA OGÓRKOWA
z ogórków gruntowych

4 - 6 porcji

Składniki:
  • 500g ogórków gruntowych (5-6 dużych sztuk)
  • 400g młodych ziemniaków (4 duże)
  • 1 duża cebula (lub 2 średnie)
  • 1 młoda marchew
  • 2 gałązki młodego selera korzeniowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarna pieprzu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szkl. tłustego mleczka kokosowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju zimnotłoczonego
  • świeży koperek do podania
  • 4 szkl. wody
Wykonanie:
  1. Do garnka wlewam wodę, dodaję ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i kurkumę. Włączam do zagotowania.
  2. W tym czasie cebulę obieram i kroję w kostkę. Dodaję do garnka.
  3. Marchew myję i ścieram na tarce o dużych oczkach. Dodaję do garnka.
  4. Dorzucam dwie gałązki selera razem z liśćmi.
  5. Ziemniaki myję, obieram i kroję w kostkę. Dodaję do garnka i gotuję do czasu aż ziemniaki będą miękkie.
  6. Czosnek przeciskam przez praskę do filiżanki albo moździeża. Dodaję pół łyżeczki soli i rozcieram na pastę. Odstawiam na 10 minut.
  7. Ogórki myję, odcinam końce i ścieram na tarce o dużych oczkach.
  8. Z zupy usuwam gałązki selera i dodaję ogórki oraz pastę z czosnku. Gotuję około 10 minut.
  9. Przygotowuję śmietanę do zabielenia zupy, czyli do mleczka kokosowego dodaję sok z cytryny i odstawiam na 10 minut.
  10. Zupę wyłączam. Do kwaśnej śmietanki kokosowej dodaję łyżkę dobrego oleju (żeby oka pływały) i mieszam. Wlewam do zupy.
  11. Ogórkową rozlewam do talerzy i obficie posypuję świeżym koperkiem. Najlepsza jest ciepła, ale nie gorąca.
Smacznego!


Komentarze

Sprawdź również