Zupa z ogórków gruntowych (wegańska)
Zupa ogórkowa, ale... ze świeżych ogórków! Zaprawiana kwaśną śmietaną z mleczka kokosowego. Jest sezon na ogórki, więc trzeba korzystać. Klasyczną ogórkową z kiszonych ogórków zjemy zimą a teraz jej delikatniejsza wersja. Pyszna, pożywna, nawadnia i odżywia zarazem. Robi się ją szybko i nawet bulionu nie potrzebuje. Idealna na obiad w upalny dzień.
ZUPA OGÓRKOWA
z ogórków gruntowych
z ogórków gruntowych
4 - 6 porcji
Składniki:
- 500g ogórków gruntowych (5-6 dużych sztuk)
- 400g młodych ziemniaków (4 duże)
- 1 duża cebula (lub 2 średnie)
- 1 młoda marchew
- 2 gałązki młodego selera korzeniowego
- 3 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 4 ziarna pieprzu
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szkl. tłustego mleczka kokosowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka oleju zimnotłoczonego
- świeży koperek do podania
- 4 szkl. wody
Wykonanie:
- Do garnka wlewam wodę, dodaję ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i kurkumę. Włączam do zagotowania.
- W tym czasie cebulę obieram i kroję w kostkę. Dodaję do garnka.
- Marchew myję i ścieram na tarce o dużych oczkach. Dodaję do garnka.
- Dorzucam dwie gałązki selera razem z liśćmi.
- Ziemniaki myję, obieram i kroję w kostkę. Dodaję do garnka i gotuję do czasu aż ziemniaki będą miękkie.
- Czosnek przeciskam przez praskę do filiżanki albo moździeża. Dodaję pół łyżeczki soli i rozcieram na pastę. Odstawiam na 10 minut.
- Ogórki myję, odcinam końce i ścieram na tarce o dużych oczkach.
- Z zupy usuwam gałązki selera i dodaję ogórki oraz pastę z czosnku. Gotuję około 10 minut.
- Przygotowuję śmietanę do zabielenia zupy, czyli do mleczka kokosowego dodaję sok z cytryny i odstawiam na 10 minut.
- Zupę wyłączam. Do kwaśnej śmietanki kokosowej dodaję łyżkę dobrego oleju (żeby oka pływały) i mieszam. Wlewam do zupy.
- Ogórkową rozlewam do talerzy i obficie posypuję świeżym koperkiem. Najlepsza jest ciepła, ale nie gorąca.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz