Fasolella - domowa Nutella z czarnej fasoli (wegańska, bezglutenowa, bez cukru)

Ani oryginalna Nutella, ani inne sklepowe kremy na niej wzorowane, nie mogą być produktami przeznaczonymi dla dzieci! Na pierwszym miejscu w składzie: cukier. Później zwykle oleje, następnie mleko w proszku, czasem jeszcze serwatka w proszku. Dopiero wtedy kakao oraz znikoma ilość miazgi z orzechów laskowych. Na zakończenie trafią się jeszcze emulgatory. To nie może być zdrowe!
Moja fasolella jest słodzona daktylami, ilość objętościowo równa użytym orzechom (nie wiem jak wagowo, mój sprzęt odmówił współpracy). Bazę stanowi ugotowana czarna fasola. Zapewnia ona kremistość, jest dobrym nośnikiem smaku, stanowi prawdziwe źródło białka.
Moja pasta może nie jest tak gładka i kremowa jak produkty ze sklepowej półki, ale przy lepszym blenderze nie powinno być z tym problemu. Smak też nie jest sklepowy. Przede wszystkim nie smakuje jak krem z cukru, tylko jak gorzka czekolada z orzechami!
Ten krem czekoladowy możesz zjadać na ciepło, z miseczki, jak budyń. Możesz smarować nim chleb, gofry, naleśniki czy placki.
Spróbuj również kremu czekoladowego z kaszy gryczanej a jeżeli przedkładasz kawę nad kakao, to koniecznie sprawdź przepis na krem kawowy z brązowej soczewicy.
P.s. Składniki odmierzałam miarką odpowiadającą objętości połowy szklanki, tj. 125ml, jednakże możesz użyć dowolnego naczynia, którym będziesz odmierzać wszystkie składniki.
Orzechów nie musisz namaczać, ale dzięki temu będą łatwiej strawne dla dzieci. Daktyli też nie musisz namaczać, pod warunkiem, że korzystasz ze świeżych owoców.
Namoczone orzechy możesz przed miksowaniem wysuszyć, albo nawet podprażyć, dla zintensyfikowania smaku i aromatu. A jak kogoś rażą w oczy kawałki skórki fasoli, to możesz dodać posiekaną gorzką czekoladę dla zmyłki. Wtedy to już będzie wariacja na temat nutelli - krem czekoladowy z kawałkami czekolady!


DOMOWA NUTELLA Z CZARNEJ FASOLI

Około 700ml kremu.

Składniki:
  • 1/2 szkl. suchych ziaren czarnej fasoli
  • 1/2 szkl. orzechów laskowych
  • 1/2 szkl. suszonych daktyli (u mnie 14 sztuk)
  • 1/2 szkl. napoju roślinnego (np. owsianego)
  • 1/4 szkl. kakao (lub mniej, jeżeli wolisz czekoladę deserową)
  • szczypta soli
Wykonanie:
  1. Dzień wcześniej - Fasolę zalewam wodą i odstawiam do namoczenia na minimum 12 godzin.
  2. Orzechy zalewam wodą, daktyle (mogą być wstępnie pokrojone) zalewam mlekiem. Również pozostawiam do namoczenia.
  3. Nazajutrz fasolę płuczę pod bieżącą wodą, przenoszę do garnka i zalewam minimum potrójną ilością świeżej wody, gotuję przez około godzinę, aż fasola będzie miękka.
  4. Fasolę studzę, lub nie. W zależności czy będziemy ją zpożywać na ciepło, czy na zimno.
  5. Fasolę przenoszę do miski i ręcznym blenderem miksuję na gładką pastę.
  6. Dodaję daktyle wraz z mlekiem, w którym się moczyły i dalej blenduję.
  7. Orzechy płuczę na sicie pod bieżącą wodą. Przenoszę do malaksera i miksuję na proszek.
  8. Dodaję do miski z pastą fasolową i blenduję aż składniki dobrze się połączą.
  9. Na koniec wsypuję kakao, szczyptę soli i blenduję do połączenia się składników. Krem czekoladowy z orzechami laskowymi gotowy!
  10. Podaję na ciepło (można wtedy jeszcze trochę rozcieńczyć mlekiem) z porcją świeżych owoców, lub nakładam do słoiczków i używam jako smarowidło.
Smacznego!


Komentarze

  1. Bardzo ciekawy przepis.
    Akurat placze mi sie puszka czarnej fasolki i nie mam wielkiego pomyslu na jej wykorzystanie...
    x x x

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, fasola z puszki też się nada, będzie wtedy szybciej :) musi być tylko dobrze przepłukana!

      Usuń

Prześlij komentarz

Sprawdź również