Panuozzo - pieczywo z ciasta drożdżowego na pizzę
Witam z sierpniowej piekarni! Dzisiaj prezentujemy włoskie pieczywo - Panuozzo.
Panuozzo jest pieczywem wypiekanym z długo leżakującego, przerośniętego, ciasta na pizzę. Każdemu się może coś takiego przytrafić, dlatego dobrze wiedzieć, jak się wtedy ratować i niczego nie marnować. Mnie się na dodatek przytrafiło, że zapomniałam schować je na noc do lodówki... Życie.Panuozzo można skosztować w okolicach Neapolu. Jest formą kanapki, przygotowanej z ciasta na pizzę, podawanej na ciepło. Jak samemu przygotować taki smakołyk? Najpierw należy uformować ciasto w kształt bułek, które są wypiekamy. Kolejno faszerujemy bułki rozmaitymi składnikami i na koniec, tuż przed podaniem, kanapki ponownie zapiekamy, aby bułka była chrupiąca a nadzienie ciepłe.
Najpierw jednak zacznijmy od przygotowania samej bułki... Oto przepis inspirowany tym podanym przez Amber.
PANUOZZO - pieczywo z ciasta drożdżowego na pizzę
4 długie bułki
Składniki:
- 630 g mąki pszennej na pizzę, typ 00
- 6 g suchych drożdży
- 20 g cukru trzcinowego
- 360 g wody w temperaturze pokojowej
- 20 g soli
Wykonanie:
- Mąkę, drożdże i cukier wsypuję do dużej miski i mieszam. Dodaję połowę wody i krótko wyrabiam ręcznie, następnie dodaję sól oraz pozostałą wodę. Dokładnie wyrabiam ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Pozostawiam je na około 10 minut, aby odpoczęło, następnie umieszczam je w naoliwionej misce, przykryj i zostaw do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na około 2 godziny. Kolejno wstawiam miskę z ciastem do lodówki na noc (lub zapominam i zostawiam na blacie a wtedy nad ranem wstawiam chociaż na 2 godzinki do lodówki).
- W dniu pieczenia wyjmuję ciasto z lodówki, wykładam na blat, przykrywam i zostawiam na około 30 minut, aby osiągnęło temperaturę pokojową.
- Ciasto dzielę na 4 części, a następnie każdą z nich składam, formując podłużne bułki. W tym celu spłaszczam ciasto i ze wszystkich stron zagniatam od krawędzi do środka, przekręcam ciasto, spłaszczam i również z tej strony składam od krawędzi do środka. Formuję podłużne placki, spłaszczone końce delikatnie podwijam pod spód. Przykrywam ściereczką i odstawiam na papierze do pieczenia, na około 2 godziny, złączeniem do dołu.
- Bułki delikatnie dociskam rękoma, aby uformować podłużne kawałki o długości około 30 cm i szerokości 10 cm. Rozgrzewam piekarnik do 250 C i piekę przez około 12 minut na rozgrzanej blasze lub kamieniu do pizzy.
- Bułki studzę na kratce.
- Teraz już wystarczy je przekroić wzdłuż i faszerować ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Bułki panuozzo na blogach:
Pyszne kanapeczki! Neapol nie powstydziłby się. Dziękuję za wspólne sierpniowe pieczenie w naszej blogowej Piekarni.
OdpowiedzUsuńDziękuję ślicznie 😀
UsuńWspaniale upieczone bułeczki i całe szczęście, że nie tylko Włosi mogą je kosztować :) Do kolejnego wspólnego pieczenia.
OdpowiedzUsuńJesteśmy szczęściarzami 😊 Do następnego!
UsuńPyszne i chrupiące, idealne! Dziękuję za wspólny czas :-)
OdpowiedzUsuńI ja dziękuję 🥰 do następnego!
UsuńIdealne pieczywo do pomidora z pesto, następnym razem też tak zrobię! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńTak trochę na włoską nutę chciałam 🙃
UsuńWspaniale wyglądają !!! Do następnego razu!
OdpowiedzUsuńDziękuję 😊 do następnego!
UsuńCudowny wypiek, a kanapka boska. Do następnego wypiekania.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję 🥰 do następnego!
UsuńŚwietne bułki, wyglądają extra
OdpowiedzUsuńDziękuję ślicznie :)
Usuń