Chłodnik z ogórków gruntowych, z ziemniakami (wegański)
Czy w moim rodzinnym domu jadało się chłodniki? Nie pamiętam, może w zamierzchłych czasach. Ta zupa powstała z potrzeby wykorzystania nadprogramowych ogórków i aż dziwne, że wcześniej tego sposobu nie wymyśliłam, bo łączy w sobie smaki mojego dzieciństwa.
Ziemniaki (odsmażane) ze śmietaną nauczyłam się jeść u kolegi w domu, jeszcze za czasów przedszkolnych. Rodzice nie byli z tego powodu zadowoleni, zwłaszcza że w moim wydaniu to była raczej tona śmietany z dodatkiem ziemniaków i to przy każdej możliwej okazji. Kilka lat później, od mamy innego kolegi dowiedziałam się, że moje ulubione pierogi ruskie także można jeść ze śmietaną! Tak, wszędzie śmietana. Kolejnych kilkanaście lat później, gdy sama zaczęłam dbać o zdrowsze odżywianie i próbowałam wprowadzać więcej warzyw do diety mojej i Meża, często do białego sera dodawałam startego ogórka, bo na kanapce Męża nie miał szans się znaleźć. Pamiętam, że to połączenie spotkało się wtedy z wielkim zdziwieniem Kuzyna ale i aprobatą po spróbowaniu tego dziwa.
Kwaśny twaróg z kwaśną śmietaną i ogórkiem. Ziemniaki z kwaśną śmietaną. A tutaj? Kwaśna maślanka z ogórkami i ziemniakami. Czyli wszystko po staremu.
Porady: Maślanka jest uzyskiwana ze śmietany na drodze zmaślania, czyli podczas produkcji masła i co za tym idzie, zawiera małą ilość tłuszczy. W przypadku maślanki wegańskiej (jak zresztą każdej domowej) najłatwiej uzyskać produkt zbliżony smakowo i składowo, przy użyciu bakterii kwasu mlekowego. Można też pójść na łatwiznę: dodać około 1 łyżkę soku z cytryny na 1 szklankę ciepłego, dowolnego napoju roślinnego i pozostawić bez mieszania na 10 minut. Ponieważ jednak ogórki w dużej mierze składają się z wody, wskazane by było użycie mleka gęściejszego, dlatego polecam wymieszanie tłustego mleczka kokosowego z napojem kokosowym (lub innym, np. ryżowym) w proporcji 1:1. Z racji zawartości tłuszczy można by raczej porównać powstały produkt do zsiadłego mleka albo jeszcze trafniej, do domowej śmietany, jednak moim zdaniem w tym połączeniu chłodnik wypada lepiej. Oczywiście każdy robi jak lubi.
Ziemniaki (odsmażane) ze śmietaną nauczyłam się jeść u kolegi w domu, jeszcze za czasów przedszkolnych. Rodzice nie byli z tego powodu zadowoleni, zwłaszcza że w moim wydaniu to była raczej tona śmietany z dodatkiem ziemniaków i to przy każdej możliwej okazji. Kilka lat później, od mamy innego kolegi dowiedziałam się, że moje ulubione pierogi ruskie także można jeść ze śmietaną! Tak, wszędzie śmietana. Kolejnych kilkanaście lat później, gdy sama zaczęłam dbać o zdrowsze odżywianie i próbowałam wprowadzać więcej warzyw do diety mojej i Meża, często do białego sera dodawałam startego ogórka, bo na kanapce Męża nie miał szans się znaleźć. Pamiętam, że to połączenie spotkało się wtedy z wielkim zdziwieniem Kuzyna ale i aprobatą po spróbowaniu tego dziwa.
Kwaśny twaróg z kwaśną śmietaną i ogórkiem. Ziemniaki z kwaśną śmietaną. A tutaj? Kwaśna maślanka z ogórkami i ziemniakami. Czyli wszystko po staremu.
Porady: Maślanka jest uzyskiwana ze śmietany na drodze zmaślania, czyli podczas produkcji masła i co za tym idzie, zawiera małą ilość tłuszczy. W przypadku maślanki wegańskiej (jak zresztą każdej domowej) najłatwiej uzyskać produkt zbliżony smakowo i składowo, przy użyciu bakterii kwasu mlekowego. Można też pójść na łatwiznę: dodać około 1 łyżkę soku z cytryny na 1 szklankę ciepłego, dowolnego napoju roślinnego i pozostawić bez mieszania na 10 minut. Ponieważ jednak ogórki w dużej mierze składają się z wody, wskazane by było użycie mleka gęściejszego, dlatego polecam wymieszanie tłustego mleczka kokosowego z napojem kokosowym (lub innym, np. ryżowym) w proporcji 1:1. Z racji zawartości tłuszczy można by raczej porównać powstały produkt do zsiadłego mleka albo jeszcze trafniej, do domowej śmietany, jednak moim zdaniem w tym połączeniu chłodnik wypada lepiej. Oczywiście każdy robi jak lubi.
CHŁODNIK kokosowy Z OGÓRKÓW GRUNTOWYCH
z ziemniakami
z ziemniakami
2 - 3 porcje
Składniki:
- 500g ogórków gruntowych (3 duże sztuki) + 150-200g do podania
- 500ml maślanki (patrz porady)
- 2 duże ząbki czosnku
- 400-600g ziemniaków (w zależności ile osób będzie jadło obiad)
- sól, pieprz - do smaku
- świeża zielenina do podania (np. koperek, natka pietruszki, liście selera)
na maślankę roślinną
- 1 szkl. tłustego mleczka kokosowego lub śmietanki kokosowej
- 1 szkl. napoju roślinnego (np. mleka kokosowego zwykłego)
- 2-3 łyżki soku z cytryny lub soku z kiszonych ogórków - do smaku
Wykonanie:
- Ziemniaki obieram, gotuję na parze do miękkosci. Pozostawiam do lekkiego lub całkowitego wystudzenia (jak kto lubi).
- Ogórki myję, obieram, kroję na ćwiartki i usywam gniazda nasienne. Kroję w mniejsze kawałki i umieszczam w blenderze kielichowym. Ogórki przeznaczone do dekoracji kroję w drobną kostkę i odstawiam na bok.
- Do kielicha dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Zalewam wszystko maślanką (można dodawać porcjami) i miksuję do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiam solą i pieprzem, schładzam w lodówce.
- Ciepłe/wystudzone ziemniaki kroję w kostkę i rozkładam do misek. Dodaję pokrojonego w kostkę ogórka. Wlewam schłodzoną zupę i posypuję świeżą, siekaną zieleniną. Podaję w upalne dni na obiad lub obiadokolację.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz