Ciasto z dynią, migdałami i suszoną morwą (wegańskie, bez pszenicy, bez cukru)
Placek dyniowy z mąki pełnoziarnistej, bez pszenicy, bez rafinowanego cukru, bez mleka i bez jajek. Pachnący imbirem, z chrupiącymi płatkami migdałowymi i słodkimi owocami morwy. Wilgotny, ciężki, sycący, lekko słodki.
To ciasto dyniowe, to pyszna propozycja nie tylko na deser, czy podwieczorek, ale także na drugie śniadanie. Polecam!
CIASTO Z DYNIĄ
MIGDAŁAMI I SUSZONĄ MORWĄ
Blacha 20 x 30 cm
Szklanka = 250ml
Składniki:
- 1/2 szkl. mąki z cieciorki + 1/2 szkl. wody
- 2 szkl. dyni startej na małych oczkach tarki (u mnie odmiana Muskat)
- 2 szkl. mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1/3 szkl. syropu klonowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150g migdałów blanszowanych w płatkach
- 1/3 szkl. morwy białej, suszonej
Wykonanie:
- Do miski wsypuję mąkę z ciecierzycy, mieszam, dolewam wodę i mieszam dokładnie. Odstawiam na 10-15 minut, w międzyczasie mieszając kilka razy, aby rozprowadzić grudki, których nie udało się rozbić na początku.
- Do drugiej miski wsypuję mąkę orkiszową pełnoziarnistą, imbir oraz sodę i proszek do pieczenia. Mieszam.
- Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni, grzanie góra-dół. Blachę wykładam papierem do pieczenia.
- Odsypuję pół szklanki płatków migdałów - posłużą do dekoracji. Pozostałe rozkruszam w dłoniach i wsypuję do suchych składników. Dodaję owoce suszonej morwy i mieszam.
- Dynię obieram, usuwam pestki i włókna, ścieram na drobnych oczkach tarki, dodaję do miski z mąką. Mieszam.
Do uwodnionej mąki z cieciorki wlewam syrop klonowy i sok z cytryny. Mieszam i przelewam do miski z suchymi składnikami. Szybko mieszam, tylko do połączenia składników.- Masę wylewam na blachę, z wierzchu posypuję płatkami migdałowymi. Można dodatkowo polać odrobiną syropu klonowego (ja nie polewałam). Piekę przez 40 minut. Gdyby płatki za szybko się przypiekały, przykrywam wierzch ciasta kawałkiem papieru do pieczenia.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz