Orientalna zupa dyniowa z makaronem lub ryżem (wegańska)
Bardzo prosta i bardzo smaczna zupa krem. Nie wymaga wcześniejszego pieczenia dyni, nie wymaga gotowania bulionu. Z orientalnymi przyprawami - imbirem, trawą cytrynową, kardamonem i kuminem. Zabielona mleczkiem kokosowym. Nie jest tak gęsta jak tradycyjne kremy, dlatego idealnie pasuje do niej makaron lub ryż. Albo może makaron ryżowy lub makaron orzo?
ORIENTALNA ZUPA DYNIOWA Z MAKARONEM
Około 4 porcje
Składniki:
ORIENTALNA ZUPA DYNIOWA Z MAKARONEM
Około 4 porcje
Składniki:
- 4 szklanki surowej dyni, obranej i pokrojonej w kostkę, u mnie Muskat
- 2 szklanki wody
- 2-3 szalotki (lub małe cebule)
- 2 łyżki oliwy z oliwek (lub innego oleju do smażenia)
- 2 cm kawałek świeżego imbiru
- 1 łyżeczka mielonej trawy cytrynowej
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu)
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1/8 łyżeczki białego pieprzu (można zastąpić czarnym)
- sól nierafinowana do smaku
- 1/2 szkl. tłustego mleczka kokosowego (wstrząśnięta puszka)
- Do podania: ryż lub makaron
- W garnku gotuję wybrany makaron lub ryż, według instrukcji podanej na opakowaniu.
- W garnku o grubym dnie rozgrzewam dwie łyżki oliwy. Szalotki kroję w drobną kostkę i podsmażam przez 2-3 minuty. Imbir obieram, kroję bardzo drobno i dodaję do szalotek, razem z oczyszczoną i pokrojoną w kostkę dynią. Podsmażam przez 10 minut.
- W międzyczasie zagotowuję wodę w czajniku. Zalewam dynię dwoma szklankami wrzątku - woda powinna przykryć dynię. Dodaję trawę cytrynową, kumin, kurkumę, kardamon i gałkę. Gotuję przez około 15 minut, aż dynia będzie miękka.
- Zupę blenduję na gładki krem. Dolewam mleczko kokosowe, doprawiam solą i białym pieprzem. Ponownie blenduję.
- Do miseczek nakładam porcje makaronu lub ryżu i zalewam gorącą zupą. Opcjonalnie polewam oliwą, albo skrapiam sokiem z cytryny.
Komentarze
Prześlij komentarz