Orientalna zupa dyniowa z makaronem lub ryżem (wegańska)

Bardzo prosta i bardzo smaczna zupa krem. Nie wymaga wcześniejszego pieczenia dyni, nie wymaga gotowania bulionu. Z orientalnymi przyprawami - imbirem, trawą cytrynową, kardamonem i kuminem. Zabielona mleczkiem kokosowym. Nie jest tak gęsta jak tradycyjne kremy, dlatego idealnie pasuje do niej makaron lub ryż. Albo może makaron ryżowy lub makaron orzo?


ORIENTALNA ZUPA DYNIOWA Z MAKARONEM

Około 4 porcje

Składniki:
  • 4 szklanki surowej dyni, obranej i pokrojonej w kostkę, u mnie Muskat
  • 2 szklanki wody
  • 2-3 szalotki (lub małe cebule)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (lub innego oleju do smażenia)
  • 2 cm kawałek świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonej trawy cytrynowej
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu)
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/8 łyżeczki białego pieprzu (można zastąpić czarnym)
  • sól nierafinowana do smaku
  • 1/2 szkl. tłustego mleczka kokosowego (wstrząśnięta puszka) 
  • Do podania: ryż lub makaron
Wykonanie:
  1. W garnku gotuję wybrany makaron lub ryż, według instrukcji podanej na opakowaniu.
  2. W garnku o grubym dnie rozgrzewam dwie łyżki oliwy. Szalotki kroję w drobną kostkę i podsmażam przez 2-3 minuty. Imbir obieram, kroję bardzo drobno i dodaję do szalotek, razem z oczyszczoną i pokrojoną w kostkę dynią. Podsmażam przez 10 minut.
  3. W międzyczasie zagotowuję wodę w czajniku. Zalewam dynię dwoma szklankami wrzątku - woda powinna przykryć dynię. Dodaję trawę cytrynową, kumin, kurkumę, kardamon i gałkę. Gotuję przez około 15 minut, aż dynia będzie miękka.
  4. Zupę blenduję na gładki krem. Dolewam mleczko kokosowe, doprawiam solą i białym pieprzem. Ponownie blenduję.
  5. Do miseczek nakładam porcje makaronu lub ryżu i zalewam gorącą zupą. Opcjonalnie polewam oliwą, albo skrapiam sokiem z cytryny.
Smacznego!



Komentarze

Popularne posty