Gofry 3-składnikowe z płatków owsianych i banana (wegańskie, bezglutenowe, bez cukru)
Wegańskie gofry to nie lada wyzwanie. Zresztą, żeby zrobić tradycyjne gofry, ale takie puszyste i chrupiące jak kupione w budce na deptaku, też graniczy z cudem. Ważny jest tutaj dobry (mocny) sprzęt, ale i bez tego da radę i to nawet bez większych kombinacji. Wystarczą... płatki owsiane! Świetnie zstąpią zarówno i mąkę i jajka. Przez takie gofry będą nie tylko wegańskie, ale i zdrowsze! Do tego banan do smaku i w zasadzie to by było na tyle. 😉
Ostatnio spodobał mi się przepis na gofry z płatków owsianych i banana z WegePedii. Tam są opisane jako 2-składnikowe a w składnikach są wypisane 3 pozycje. Po prostu woda została przyjęta jako coś oczywistego. Ja postanowiłam oddać jej należne miejsce, bo jednak 2,5 szklanki to już nie dodatek funkcyjny. Zresztą, dodałam mus kokosowy a mus kokosowy + woda = napój kokosowy. To jest oczywiście opcja, bo na samej wodzie też wychodzą świetnie!
Akurat miałam ostatniego, brązowego banana i całe opakowanie płatków owsianych błyskawicznych, z którym nie wiedziałam co począć. [Wysłać Mężczyznę po zakupy z listą, na której zapobiegawczo zostało zapisane "płatki owsiane górskie lub zwykłe". Dostałam opakowanie owsianych błyskawicznych (bo przecież owsiane), kolejne opakowanie orkiszowych pełnoziarnistych (ostatnio też mnie tak załatwił, bo zdrowe-pełnoziarniste) i opakowanie płatków jaglanych (bo przecież lubię kaszę jaglaną, to jak tamte dwa mi nie podpasują, to chociaż się z tego ucieszę). Nieważne.] Miałam też wodę i ochotę na gofry. Dodałam mus kokosowy do smaku i... oto one!
P.s. Gofry piekłam dłużej, niż sugerowała to moja maszynka a i tak nie były super chrupiące. Myślę, że to właśnie "zasługa" płatków błyskawicznych.
Edit: W wersji z płatkami owsianymi zwykłymi lub górskimi masa jest zdecydowanie gęściejsza, ciasto można wylewać na gofrownicę od razu po zmiksowaniu a piec zgodnie ze wskazaniami urządzenia, nie trzeba przedłużać. Czyli kolejny dowód na to, ze mniej przetworzony surowiec jest lepszy! ☺
Składniki:
Składniki podstawowe:
Ostatnio spodobał mi się przepis na gofry z płatków owsianych i banana z WegePedii. Tam są opisane jako 2-składnikowe a w składnikach są wypisane 3 pozycje. Po prostu woda została przyjęta jako coś oczywistego. Ja postanowiłam oddać jej należne miejsce, bo jednak 2,5 szklanki to już nie dodatek funkcyjny. Zresztą, dodałam mus kokosowy a mus kokosowy + woda = napój kokosowy. To jest oczywiście opcja, bo na samej wodzie też wychodzą świetnie!
Akurat miałam ostatniego, brązowego banana i całe opakowanie płatków owsianych błyskawicznych, z którym nie wiedziałam co począć. [Wysłać Mężczyznę po zakupy z listą, na której zapobiegawczo zostało zapisane "płatki owsiane górskie lub zwykłe". Dostałam opakowanie owsianych błyskawicznych (bo przecież owsiane), kolejne opakowanie orkiszowych pełnoziarnistych (ostatnio też mnie tak załatwił, bo zdrowe-pełnoziarniste) i opakowanie płatków jaglanych (bo przecież lubię kaszę jaglaną, to jak tamte dwa mi nie podpasują, to chociaż się z tego ucieszę). Nieważne.] Miałam też wodę i ochotę na gofry. Dodałam mus kokosowy do smaku i... oto one!
P.s. Gofry piekłam dłużej, niż sugerowała to moja maszynka a i tak nie były super chrupiące. Myślę, że to właśnie "zasługa" płatków błyskawicznych.
Edit: W wersji z płatkami owsianymi zwykłymi lub górskimi masa jest zdecydowanie gęściejsza, ciasto można wylewać na gofrownicę od razu po zmiksowaniu a piec zgodnie ze wskazaniami urządzenia, nie trzeba przedłużać. Czyli kolejny dowód na to, ze mniej przetworzony surowiec jest lepszy! ☺
P.s. Jeżeli Tobie też zabraknie płatków owsianych, ale znajdą się różne inne w szafce, to polecam też przepis na 5-składnikowe gofry z płatków jaglanych i płatków ryżowych, lub sezonowe gofry morelowo-orzechowe z cukinią.
GOFRY 3-SKŁADNIKOWE Z PŁATKÓW OWSIANYCH I BANANA
bez mąki, bez jajek, bez mleka, bez cukru
5 podwójnych porcji
Składniki:
Składniki podstawowe:
- 1 dojrzały banan
- 3 szkl. płatków owsianych (najlepiej górskich lub zwykłych, ale błyskawiczne też dadzą radę)
- 2 i 1/2 szkl. wody (lub mleka)
Opcja kokosowa:
- 1 łyżka musu kokosowego - opcjonalnie
- 1 łyżeczka soku z cytryny - opcjonalnie
- 1/4 łyżeczki kardamonu - również opcjonalnie (żeby nie było, że miały być przecież tylko 3 składniki)
- Do blendera stojącego wrzucam obranego i pokrojonego banana, płatki owsiane, wodę i ewentualne dodatki smakowe, czyli w moim przypadku mus kokosowy, sok z cytryny i kardamon. Wszystko razem miksuję na gładko (no prawie). Odstawiam na około 10 minut, do zgęstnienia, przy płatkach owsianych zwykłych nie było potrzeby czekania, masa od razu była gęsta.
- Włączam gofrownicę i dobrze ją rozgrzewam. Lekko natłuszczam olejem przed pierwszym użyciem, później już nie. Nalewam porcję ciasta i opiekam przez około 6-8 minut, gotowe odkładam na kratkę. Podaję z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
O, dobry pomysł!
OdpowiedzUsuńJa tam zawsze jestem wdzięczna na przepis pozbywajacy się nadmiarowych bananów...
:)
U nas banany schodzą jak świeże bułeczki. Musiałam wieczorem zapowiedzieć Mężowi, że tego ostatniego ma nie ruszać, bo rano będę piekła gofry z jego udziałem :)
UsuńHaha, ja swojemu mężowi napisałam identycznie "płatki owsiane górskie lub zwykłe". Kupił górskie, bo były wpisane jako pierwsze, a skoro były w sklepie to wziął. Chociaż jak się zdziwiłam, że kupił górskie a nie błyskawicznie, to mi odpowiedział "no przecież napisałaś, że górskie!". Taka sytuacja 😎
OdpowiedzUsuńZnaczy się, czyta ze zrozumieniem! ;)
Usuń