Kokosowa zupa krem z zielonych szparagów (wegańska)

Prosta i smaczna zupa, która nie wymaga gotowania wywaru. Lekko pikantna za sprawą garam masala i imbiru, więc możesz pominąć i przyprawić po swojemu, jeżeli wolisz delikatniejsze smaki.

Porady:
Żeby było mega sezonowo, możesz podać zupę ze świeżymi truskawkami - to propozycja od Młodego, więc i ja do swojej wkroiłam truskawkę dla próby i muszę przyznać, że całkiem ciekawy efekt otrzymaliśmy! Dla tradycjonalistów wystarczą same główki szparagów. ☺ Dla niemowlaka natomiast możesz do gotowania dodać kaszkę, np. razową mannę orkiszową. Będzie szybko i smacznie.
Jeżeli nie masz ochoty na surowe główki szparagów, możesz je dodać do wody na początku gotowania i po kilku minutach odłowić a łodygi gotować dalej według przepisu.


ZUPA KREM Z ZIELONYCH SZPARAGÓW
z mleczkiem kokosowym

Około 2-4 porcje

Składniki:
  • 1 pęczek zielonych szparagów (500g)
  • 1/2 szkl. gęstego mleczka kokosowego (z puszki)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka garam masala (lub curry)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • sok z cytryny - opcjonalnie, do smaku
  • Do podania: główki szparagów, świeże truskawki, wiórki kokosowe, kasza.
Wykonanie:
  1. Szparagi myję, odcinam zdrewniałe końce na około 1-2 centymetra. Odkrawam główki i zachowuję do dekoracji. Łodygi szparagów kroję na mniejsze, około 3-4 centymetrowe odcinki. Czosnek obieram i kroję na drobno.
  2. Pokrojone łodygi szparagów umieszczam w garnku, zalewam wrzącą wodą w ilości około 2 i 1/2 szklanki. Gotuję do miękkości, około 15 minut (miałam bardzo świeże szparagi).
  3. Pod koniec gotowania dodaję pokrojony czosnek i przyprawy, jeszcze chwilę razem gotuję.
  4. Do gotowej zupy wlewam śmietankę kokosową i wszystko razem miksuję na gładko. Dodaję sok z cytryny do smaku.
  5. Zupę podaję z surowymi (lub lekko podgotowanymi) główkami szparagów i truskawkami, prażonymi wiórkami kokosowymi bądź z kaszką manną.
Smacznego!


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty