Kotlety ziemniaczane ze szpinakiem (wegańskie, bezglutenowe)
Na targu Pan dorzucił mi do zakupów wielki pęk szpinaku, żebym coś dla dziecka przygotowała. Więc specjalnie dla Młodego, który lubi ziemniaki i które akurat były ugotowane dnia poprzedniego, kotlety ziemniaczane ze szpinakiem.
Kotleciki są bardzo delikatne, zarówno w smaku jak i konsystencji. Wykorzystałam tutaj dużą ilość łodyżek, które chyba nawet atrakcyjniej się prezentują niż listki. I dziecku łatwiej zjeść - nic się do podniebienia nie przykleja ;)
KOTLETY ZIEMNIACZANE ZE SZPINAKIEM
12 sztuk
Składniki:
Kotleciki są bardzo delikatne, zarówno w smaku jak i konsystencji. Wykorzystałam tutaj dużą ilość łodyżek, które chyba nawet atrakcyjniej się prezentują niż listki. I dziecku łatwiej zjeść - nic się do podniebienia nie przykleja ;)
KOTLETY ZIEMNIACZANE ZE SZPINAKIEM
12 sztuk
Składniki:
- 450g ugotowanych ziemniaków
- 150g świeżego szpinaku
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
- 1/4 łyżeczki soli (do smaku)
- szczypta pieprzu
- olej do smażenia
- bułka tarta - do panierowania (u mnie domowa bułka z domowego chleba)
Wykonanie:
- Cebulę obieram i kroję w kostkę, podobnie czynię z czosnkiem. Szpinak myję, odrywam korzonki i siekam drobno.
- Na patelni rozgrzewam olej, podsmażam cebulę aż zacznie się delikatnie rumienić, dodaję czosnek i jeszcze chwilę smażę. Posiekany szpinak wrzucam na patelnię do cebuli i czosnku i tylko chwilę podgrzewam, aby zmiękł.
- W misce ziemniaki rozbijam na puree, dodaję przyprawy i mieszam. Następnie przekładam do miski całą zawartość patelni i ponownie mieszam. Gotową masę dobrze jest schłodzić, można ją przygotować wieczorem dnia poprzedniego a na drugi dzień tylko usmażyć kotlety i obiad gotowy.
- Formuję w dłoniach średniej wielkości kotlety, obtaczam w bułce tartej i smażę na rumiano. Możesz też je upiec, ja akurat byłam na działce i nie dysponowałam piekarnikiem.
- Kotlety podaję z gotowanymi, pieczonymi warzywami lub sałatką. U nas z sałatką z dodatkiem smażonych szparagów.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz