Ciasto szpinakowe słodzone suszonymi morelami, z kremem kawowym z kawy zbożowej (wegańskie, bez cukru)
Ponownie warzywne ciasto typu chlebek, tym razem ze świeżego szpinaku. Ponieważ w całości zostało przygotowane z mąki pełnoziarnistej, to kolor też ciemniejszy i zieleń nie jest tak nachalna. Powiedziałabym, że wygląda trochę jak wysuszona słońcem trawa. Nie wiem, czy to brzmi zachęcająco, ale powinno bo naprawdę jest intrygujący.
Porady:
Do posłodzenia możesz wykorzystać tylko morele, ale wtedy dobrze jest dorzucić jeszcze do środka trochę pokrojonych owoców, wyjdzie trochę jak keks. Jeżeli nie, to namocz więcej moreli do zmiksowania (+50g), albo dodaj dwie łyżki cukru czy innego słodu (bo standardowo małe paczki zawierają właśnie 150g, stąd taka ilość wyjściowa).
Ciasto możesz zjeść na sucho (opcja na II-śniadanie), polać rozpuszczoną czekoladą, albo przygotować sos - krem z kawy zbożowej, posypać orzechami i przybrać świeżymi owocami.
P.s. Ten sam krem świetnie będzie smakował także jako polewa do ciasta z selera.
Porady:
Do posłodzenia możesz wykorzystać tylko morele, ale wtedy dobrze jest dorzucić jeszcze do środka trochę pokrojonych owoców, wyjdzie trochę jak keks. Jeżeli nie, to namocz więcej moreli do zmiksowania (+50g), albo dodaj dwie łyżki cukru czy innego słodu (bo standardowo małe paczki zawierają właśnie 150g, stąd taka ilość wyjściowa).
Ciasto możesz zjeść na sucho (opcja na II-śniadanie), polać rozpuszczoną czekoladą, albo przygotować sos - krem z kawy zbożowej, posypać orzechami i przybrać świeżymi owocami.
P.s. Ten sam krem świetnie będzie smakował także jako polewa do ciasta z selera.
CIASTO SZPINAKOWE
SŁODZONE SUSZONYMI MORELAMI
z sosem kawowym z kawy zbożowej
SŁODZONE SUSZONYMI MORELAMI
z sosem kawowym z kawy zbożowej
Forma do tarty o średnicy 25 cm.
Składniki:
Cisto ze szpinakiem
- 2 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej (lub orkiszowej pełnoziarnistej)
- 150g suszonych moreli (1 opakowanie) + 1/2 szkl. wody
- Dodatkowo około 50g suszonych moreli do wmieszania w masę - opcjonalnie
- 2 łyżki cukru lub syropu klonowego lub miodu - opcjonalnie, jeżeli poprzestaniesz na 150g moreli
- 100g świeżego szpinaku
- 1/3 szkl. oleju (u mnie z pestek winogron)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Krem z kawy zbożowej
- Puszka mleka kokosowego o wysokiej zawartości miąższu i tłuszczu, schłodzona w lodówce.
- 2 czubate łyżki ulubionej kawy zbożowej
- 2 łyżki syropu klonowego lub miodu - do smaku
Dodatkowo: prażone orzechy, świeże truskawki
Wykonanie:
- Morele pokrój w kostkę i zalej połową szklanki wody. Odstaw na noc do lodówki. Te przeznaczone do masy również możesz dorzucić, zmieszczą się, a później odłowić przed zmiksowaniem.
- Szpinak umyj, porwij drobniej i wrzuć do wysokiego naczynia blendera. Dodaj olej, sok z cytryny i ewentualnie cukier lub syrop, rozdrabniaj przy pomocy żyrafy.
- Jeżeli masz (sprawny) malakser, przelej do niego morele wraz z wodą i zmiksuj na pastę. Jeżeli nie, albo nie chcesz brudzić kolejnego naczynia, dodaj morele wraz z wodą do szpinaku i blenduj do czasu rozdrobnienia moreli.
- Do miski wsyp mąkę z pełnego przemiału (u mnie taka do wyrobu chleba), sodę oczyszczoną i cynamon. Wlej mokre składniki i wymieszaj łyżką. Dodaj pokrojone w kostkę dodatkowe morele i zamieszaj.
- Piekarnik rozgrzej do 170 stopni. Tortownicę, lub formę do tarty wyłóż papierem, przelej masę i piecz przez około 35 minut aż ciasto się zarumieni a patyczek wetknięty w środek będzie suchy. Wystudź w foremce.
- Propozycja podania - krem z kawy zbożowej: Śmietankę wytrąconą z mleka kokosowego (nie musi być to masa stała, ale wystarczająco gęsta, żeby dała się oddzielić) połącz z kawą zbożową i syropem. Polej wystudzone ciasto, obsyp orzechami i dodaj cząstki świeżych, soczystych truskawek.
Komentarze
Prześlij komentarz