Pieczone naleśniki - pancakes jak słodkie bułeczki (wegańskie, bez cukru)
Z moją awersją do smażenia klasycznych naleśników, a w zasadzie z awersją kuchenki i patelni do spółki, nie jest to częste danie na naszym stole. A szkoda, bo naleśniki lubię. Postanowiłam oszczędzić sobie nerwów i przygotowałam naleśniki z piekarnika.
Z podanych proporcji wyszło mi 5 placków w kokilkach o średnicy 11,5 cm. Możesz upiec także mini pankejki w foremce na muffinki - wystarczy na 12 niskich babeczek.
Upieczone naleśniki możesz zajadać klasycznie, ale ja w wersji działkowej postanowiłam przygotować z nich kanapeczki na słodko. Te małe mogą być świetną przekąską na imprezy dla dzieci, ale także dla dorosłych.
PIECZONE NALEŚNIKI - PANCAKES
Około 5 sztuk placków o śr. 11,5 cm, lub 12 mini-babeczek
Składniki:
Z podanych proporcji wyszło mi 5 placków w kokilkach o średnicy 11,5 cm. Możesz upiec także mini pankejki w foremce na muffinki - wystarczy na 12 niskich babeczek.
Upieczone naleśniki możesz zajadać klasycznie, ale ja w wersji działkowej postanowiłam przygotować z nich kanapeczki na słodko. Te małe mogą być świetną przekąską na imprezy dla dzieci, ale także dla dorosłych.
PIECZONE NALEŚNIKI - PANCAKES
Około 5 sztuk placków o śr. 11,5 cm, lub 12 mini-babeczek
Składniki:
- 1/2 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej (u mnie z przeznaczenia do wypieku chleba)
- 1/2 szkl. mleka roślinnego (owsiane)
- 1/3 szkl. mąki z cieciorki
- 1/3 szkl. wody
- 1 łyżka kakao naturalnego
- 1 łyżeczka octu (lub soku z cytryny)
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/4 łyzeczki cynamonu
- 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego + do natłuszczenia foremek
Wykonanie:
- Mąkę z ciecierzycy wsypuję do miski, grudki rozbijam trzepaczką. Dodaję wodę i mieszam przy pomocy trzepaczki, aż powstanie jednolita ciecz. Odstawiam na 10 minut.
- Piekarnik nagrzewam do 230 stopni, najlepiej razem z kokilkami.
- Do drugiej miski przesiewam mąkę pszenną, dodaję kakao, sodę i cynamon.
- Do miski z ciecierzycą dodaję olej kokosowy i mieszam, następnie dolewam mleko roślinne i mieszam.
- Wsypuję suche składniki do mokrych i dalej mieszam łyżką.
- Wyjmuję gorące kokilki z piekarnika, delikatnie natłuszczam je olejem kokosowym i wlewam porcję ciasta. wstawiam do piekarnika i zmniejszam temperaturę do 200 stopni. Piękę aż będą rumiane, około 20 minut.
- Podaję na ciepło z owocami lub polane słodkim syropem i obsypane orzechami. Albo jako atrakcyjne kanapeczki, posmarowane masłem orzechowym, z kawałkami banana i dżemem porzeczkowym. Pycha!
Komentarze
Prześlij komentarz