Wytrawny pieczony naleśnik zamiast chleba (wegański, bez cukru)

Na imprezie podać gościom chleb i pastę do kanapek? Trochę słabo, jak to mówi moja siostra. Ale takie placki? Od razu profesjonalniej! A przygotowuje się je zdecydowanie szybciej!
Ciasto jest wilgotne i mięsiste - jak to naleśnik. Mężowi - chlebożercy smakowało, także polecam!


WYTRAWNY PIECZONY NALEŚNIK

Forma do tarty o średnicy 27cm - 8 trójkątów.

Składniki:
  • 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. wody
  • 1/3 szkl. mąki z cieciorki + 1/3 szkl. wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek + do natłuszczenia foremki
  • 2 łyżeczki octu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/4 łyżeczki soli

Wykonanie:
  1. Mąkę z ciecierzycy wsypuję do miski, grudki rozbijam trzepaczką. Dodaję wodę i mieszam przy pomocy trzepaczki, aż powstanie jednolita ciecz. Odstawiam na 10 minut.
  2. Piekarnik nagrzewam do 230 stopni, najlepiej razem z formą na tartę.
  3. Do drugiej miski przesiewam mąkę pszenną, dodaję sodę i przyprawy.
  4. Do miski z ciecierzycą dodaję oliwę z oliwek i mieszam, następnie dolewam wodę, ocet i mieszam.
  5. Wsypuję suche składniki do mokrych i dalej mieszam łyżką.
  6. Wyjmuję gorącą formę z piekarnika, delikatnie natłuszczam ją olejem i nalewam ciasto. Wstawiam do piekarnika i zmniejszam temperaturę do 200 stopni. Piękę aż naleśnik będzie rumiany, czyli około 20 minut.
  7. Kroję nożem do pizzy na trójkąty. Podaję na ciepło lub na zimno. Do tego kolorowe pasty kanapkowe ze strączków i imprezowa kolacja gotowa!
Smacznego!


Komentarze

Sprawdź również