Pasta szpinakowo-czosnkowa z fasoli (wegańska, bezglutenowa)

Coś dla wielbicieli sosu czosnkowego. Ja uwielbiam! ☺ Wersja wiosenna, pięknie zielona, wzbogacona o szpinak, który świetnie komponuje się z czosnkiem.
Pastę można używać jako smarowidło do chleba, znakomicie sprawdzi się na krakersach jako przekąska na imprezie. Ponieważ jej konsystencja nie jest tak zwarta, jak w klasycznych pastach na kanapki, z powodzeniem możesz potraktować ją jako sos do pizzy, na zapiekanki, maczać w niej nuggetsy czy dodać do sałatki warzywnej w zastępstwie majonezu. Próbowałam każdego z tych połączeń i zawsze pasta szpinakowo-czosnkowa pasowała znakomicie! Polecam!


PASTA SZPINAKOWO-CZOSNKOWA Z BIAŁEJ FASOLI

Słoik 500 ml

Składniki:
  • 1 szkl. ugotowanej białej fasoli
  • 2 garście szpinaku (około 50-55g)
  • 1/4 szkl. oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki musztardy (u mnie Dijon)
  • sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
  1. Szpinak blenduję z oliwą.
  2. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, ugotowaną fasolę, sok z cytryny i musztardę. Blenduję do uzyskania gładkiej konsystencji.
  3. Przechowuję w lodówce. Zjadam na chlebie, krakersach (wtedy nie trzeba dosalać), z makaronem, z sałatką jarzynową z grillowanymi warzywami czy na pizzy. Możliwości jest wiele, wszystkie równie smaczne!

Komentarze

Popularne posty