Pasta szpinakowo-czosnkowa z fasoli (wegańska, bezglutenowa)
Coś dla wielbicieli sosu czosnkowego. Ja uwielbiam! ☺ Wersja wiosenna, pięknie zielona, wzbogacona o szpinak, który świetnie komponuje się z czosnkiem.
Pastę można używać jako smarowidło do chleba, znakomicie sprawdzi się na krakersach jako przekąska na imprezie. Ponieważ jej konsystencja nie jest tak zwarta, jak w klasycznych pastach na kanapki, z powodzeniem możesz potraktować ją jako sos do pizzy, na zapiekanki, maczać w niej nuggetsy czy dodać do sałatki warzywnej w zastępstwie majonezu. Próbowałam każdego z tych połączeń i zawsze pasta szpinakowo-czosnkowa pasowała znakomicie! Polecam!
Pastę można używać jako smarowidło do chleba, znakomicie sprawdzi się na krakersach jako przekąska na imprezie. Ponieważ jej konsystencja nie jest tak zwarta, jak w klasycznych pastach na kanapki, z powodzeniem możesz potraktować ją jako sos do pizzy, na zapiekanki, maczać w niej nuggetsy czy dodać do sałatki warzywnej w zastępstwie majonezu. Próbowałam każdego z tych połączeń i zawsze pasta szpinakowo-czosnkowa pasowała znakomicie! Polecam!
PASTA SZPINAKOWO-CZOSNKOWA Z BIAŁEJ FASOLI
Słoik 500 ml
Składniki:
- 1 szkl. ugotowanej białej fasoli
- 2 garście szpinaku (około 50-55g)
- 1/4 szkl. oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki musztardy (u mnie Dijon)
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
- Szpinak blenduję z oliwą.
- Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, ugotowaną fasolę, sok z cytryny i musztardę. Blenduję do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Przechowuję w lodówce. Zjadam na chlebie, krakersach (wtedy nie trzeba dosalać), z makaronem, z sałatką jarzynową z grillowanymi warzywami czy na pizzy. Możliwości jest wiele, wszystkie równie smaczne!
Komentarze
Prześlij komentarz