Owoce w syropie (wegańskie, bezglutenowe, bez cukru)
Prosty deser, który może występować samodzielnie, ale świetnie sprawdzi się jako polewa do gofrów, naleśników, ciasta czy lodów.
Świetna alternatywa dla kupnych owoców w syropie, które w swoim składzie zawierają cukier i/lub syrop glukozowo-fruktozowy. Tutaj do posłodzenia możesz wykorzystać dowolny, ulubiony syrop np. daktylowy lub klonowy a w wersji niewegańskiej miód.
Owoce także mogą być dowolne, ja tutaj wykorzystałam jabłka i śliwki, które tworzą słodko kwaśny duet doskonały.
W wersji dla dorosłych możesz dolać jeszcze łyżkę alkoholu.
JABŁKA I ŚLIWKI W SYROPIE
4 małe porcje
Składniki:
Świetna alternatywa dla kupnych owoców w syropie, które w swoim składzie zawierają cukier i/lub syrop glukozowo-fruktozowy. Tutaj do posłodzenia możesz wykorzystać dowolny, ulubiony syrop np. daktylowy lub klonowy a w wersji niewegańskiej miód.
Owoce także mogą być dowolne, ja tutaj wykorzystałam jabłka i śliwki, które tworzą słodko kwaśny duet doskonały.
W wersji dla dorosłych możesz dolać jeszcze łyżkę alkoholu.
JABŁKA I ŚLIWKI W SYROPIE
4 małe porcje
Składniki:
- 2 jabłka (u mnie twarde, kwaskowte)
- 4 duże śliwki
- 4 łyżeczki syropu klonowego (lub miodu) - do smaku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej (domowej, bez cukru), lub cynamonu
- Bazylia do dekoracji
Wykonanie:
- Jabłka obieram, kroję na ćwiartki i usuwam gniazda nasienne. Następnie kroję w grubsze plasterki, czyli około 3-4 z każdej ćwiartki.
- Śliwki obieram lub nie, w zależności od preferencji. Jeżeli podajesz deser małemu dziecku a śliwki są twarde, możesz obrać. Usuwam pestki i kroję w plasterki.
- Na patelnię wlewam około 1/4 szklanki wrzącej wody, następnie dodaję jabłka i duszę pod przykryciem około 1-2 minuty. Po tym czasie dodaję pokrojone śliwki i wszystko razem duszę pod przykryciem, aż będą miękkie ale nie będą się rozpadać - około 10-12 minut.
- Na koniec dodaję przyprawę piernikową lub cynamon, skrapiam sokiem z cytryny i dodaję syrop klonowy. Mieszam i zdejmuję z palnika. Jeżeli używasz miodu do słodzenia, dodaj go już po zdjęciu patelni z ognia. Aby zachować więcej witamin i minerałów w nim zawartych lepiej go nie podgrzewać, nie lubi temperatur powyżej 40 stopni.
- Gotowe owoce podaję w pucharkach lub kieliszkach, polewam nimi gofry lub naleśniki. Mogą też być dodatkiem do ciasta, jak w TYM serniku, albo lodów. A najlepiej do gofrów z lodami. O!
Komentarze
Prześlij komentarz