Sałatka z białymi szparagami, żurawiną i słonecznikiem (wegańska, bezglutenowa)
Prosta i szybka, chrupiąca sałatka ze szparagami. Można nawet stwierdzić, że wręcz banalna. Ale jeżeli pierwszy raz stykasz się ze szparagami, to warto zacząć właśnie od takiego klasyku jak białe szparagi z bułką tartą. U mnie smażone, ale mogą być też gotowane.
W zasadzie wszystkie podstawowe składniki sałatki zostały uwzględnione w tytule. Chrupiące sałaty, chrupiące szparagi i chrupiący słonecznik a do tego miękka i słodko-kwaśna żurawina. A wykonanie? Wystarczy podsmażyć szparagi i podprażyć słonecznik, wszystko razem wymieszać i gotowe. W prostocie tkwi siła!
SAŁATKA Z BIAŁYMI SZPARAGAMI I ŻURAWINĄ
2 - 4 porcje
Składniki:
W zasadzie wszystkie podstawowe składniki sałatki zostały uwzględnione w tytule. Chrupiące sałaty, chrupiące szparagi i chrupiący słonecznik a do tego miękka i słodko-kwaśna żurawina. A wykonanie? Wystarczy podsmażyć szparagi i podprażyć słonecznik, wszystko razem wymieszać i gotowe. W prostocie tkwi siła!
SAŁATKA Z BIAŁYMI SZPARAGAMI I ŻURAWINĄ
2 - 4 porcje
Składniki:
- 1 opakowanie (200g) mix sałat, najlepiej z rukolą
- 1/3 szkl. suszonej żurawiny
- 1/3 szkl. ziaren słonecznika
- pół pęczka (250g) białych szparagów, raczej cienkich
- 2 łyżki bułki tartej
- olej do smażenia
- Dodatkowo: prażone wiórki kokosowe z pulpy po robieniu mleka; olej z awokado lub inny tłoczony na zimno
Wykonanie:
- Słonecznik prażę na suchej patelni aż się zarumieni. Przesypuję na talerzyk, aby przestygł.
- W czasie prażenia słonecznika myję i obieram szparagi. Kroję w poprzek na 1-centymetrowej grubości plasterki. Na gorącą patelnię po prażeniu słonecznika wlewam około 2 łyżki oleju, czekam chwilę aż się rozgrzeje i wrzucam pokrojone szparagi. Świeżym wystarczy 5 minut, ale obserwuj, nie muszą być rumiane. Pod koniec smażenia dodaję bułkę tartą, mieszam ze szparagami i jeszcze chwilę podgrzewam.
- Do dużej miski przenoszę porwane na mniejsze kawałki sałaty. Dodaję usmażone w bułce szparagi, prażony słonecznik i suszoną żurawinę. Wszystkie składniki mieszam.
- Dodatkowo polewam sałatkę olejem z awokado i posypuję prażonymi wiórkami kokosowymi otrzymanymi poprzez podgrzewanie na suchej patelni wiórków kokosowych pozostałych po odwirowaniu mleka kokosowego. Jeżeli podajesz sałatkę np. do smażonych kotletów z ziemniaka, albo szparagi smażyły się w dużej ilości tłuszczu, to dodatek oleju jest zbędny. To ma być lekka, wiosenna sałatka. ☺
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz