Zielone pesto z botwiny i pestek słonecznika (wegańskie, bezglutenowe)
Idzie wiosna. Zazieleniło się nie tylko na dworze, ale też na sklepowych półkach. Jeszcze dosyć nieśmiało, ale jednak.
Mąż nie może się przekonać do odżywiania zgodnie z porami roku, ma swoje ulubione produkty i zawsze z nimi wraca z zakupów. Ostatnio to ja się wybrałam do sklepu. Była botwinka i nie wypadało wrócić bez niej. Młody był głodny po spacerze, więc szybko włączyłam do gotowania makaron i w tym czasie przygotowałam pesto. Tak, znowu pesto. Zielone. Ale tym razem z liści botwinki i pestek słonecznika. Kuchnia włoska po polsku. Wyszło pyszne!
Pesto to naprawdę świetny pomysł na przyswojenie dużej dawki zieleniny, szczególnie dla osób które nie przepadają za jedzeniem zielska.
Mąż nie może się przekonać do odżywiania zgodnie z porami roku, ma swoje ulubione produkty i zawsze z nimi wraca z zakupów. Ostatnio to ja się wybrałam do sklepu. Była botwinka i nie wypadało wrócić bez niej. Młody był głodny po spacerze, więc szybko włączyłam do gotowania makaron i w tym czasie przygotowałam pesto. Tak, znowu pesto. Zielone. Ale tym razem z liści botwinki i pestek słonecznika. Kuchnia włoska po polsku. Wyszło pyszne!
Pesto to naprawdę świetny pomysł na przyswojenie dużej dawki zieleniny, szczególnie dla osób które nie przepadają za jedzeniem zielska.
ZIELONE PESTO Z LIŚCI BOTWINKI I PRAŻONYCH PESTEK SŁONECZNIKA
Słoiczek około 240 ml
Składniki:
- 1 pęczek botwinki
- 1/4 szkl. pestek słonecznika
- 1/4 szkl. oleju (u mnie oliwa z oliwek i olej z awokado)
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- Sól i pieprz - do smaku
Wykonanie:
- Słonecznik prażę na suchej patelni, uważam aby go nie spalić. Studzę i mielę w młynku do kawy (albo w malakserze).
- Odrywam liście z botwinki. Myję, rwę na mniejsze kawałki i umieszczam w wysokim naczyniu blendera, lub w malakserze.
- Czosnek przeciskam przez praskę i dodaję do botwinki. Dolewam olej, sok z cytryny i blenduję aż liście botwinki będą odpowiednio rozdrobnione.
- Wsypuję zmielony słonecznik i jeszcze chwilę blenduję do połączenia się składników. Gotowe ☺
Komentarze
Prześlij komentarz