Zupa krem z pieczonych pomidorów (wegańska, bezglutenowa)

Zawsze lubiłam zupę pomidorową. Chociaż sezon na pomidory jeszcze się nie rozkręcił, to jednak w sklepach można już spotkać polskie odmiany. Ja właśnie trafiłam na ładne mięsiste pomidory z Polski. Już podczas zakupów wiedziałam, że trafią do piekarnika a następnie zostaną zmiksowane w zupie, bo dawno nie było. Zupa z koncentratu się nie umywa do tej!
 Pomidory są bogatym źródłem likopenu, a także witamin C i E, potasu oraz beta-karotenu. Zupa z pieczonych pomidorów jest bardzo aromatyczna, delikatna w smaku, lekko słodka. Dzięki dodatkowi ziemniaka nie wymaga zabielania. Chociaż tradycyjne kremy podaje się zazwyczaj z grzankami, tutaj ponownie sprawdził się ryż.
Małemu dziecku możesz podać osobno ryż i zupę, albo w wersji nieuświniającej - tylko ryż a zupą karmić z łyżeczki. Młodemu bardzo smakowała ta zupa. Polecam!


ZUPA KREM POMIDOROWA Z PIECZONYCH POMIDORÓW

Około 3-4 porcje

Składniki:

  • 1 kg mięsistych pomidorów (4 większe sztuki)
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 średni ziemniak
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka suszonych warzyw + 1 i 1/2 szkl. wody (lub taka sama ilość bulionu warzywnego)
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • olej do pieczenia i smażenia
Wykonanie:
  1. Pomidory myję, rozkrawam na ćwiartki i usuwam gniazda nasienne. Czosnku nie obieram, pozostawiam w łupinie! Odkrawam dolną część, twardą końcówkę, i rozgniatam płaską stroną noża.
  2. Piekarnik nagrzewam do 220 stopni. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym umieszczam ćwiartki pomidorów, rozgnieciony czosnek a następnie posypuję wszystko tymiankiem i skrapiam olejem. Piekę przez około 30 minut.
  3. W garnku o grubym dnie rozgrzewam dwie łyżki oleju. Cebulę obieram i kroję w kostkę, wrzucam na olej. Smażę aż stanie się szklista.
  4. W trakcie smażenia cebuli obieram ziemniaka. Kroję go w drobną kostkę i wrzucam do podsmażonej cebuli i chwilę razem podsmażam z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Dosypuję suszoną włoszczyznę, wlewam 1 i 1/2 szklanki wody i gotuję przez około 10-12 minut aż ziemniaki zmiękną.
  5. Czosnek wyciskam z łupin i dodaję do zupy, razem z upieczonymi pomidorami. Gotuję kolejne 10 minut.Pod koniec dodaję oregano i słodką paprykę wędzoną. Blenduję żyrafą na gładki krem. Podaję z ryżem.
Smacznego!


Komentarze

Sprawdź również