Sałatka z białych szparagów i truskawek z sosem czekoladowym (wegańskie, bezglutenowe, bez cukru)

"Sałatka" to może zbyt wielkie słowo, ale chwilowo nie przychodzi mi do głowy nic, co mogło by określić efekt widoczny na talerzu. To danie potraktowałabym jako przystawkę, wszak szparagi pobudzają apetyt. Niemniej jednak możesz przygotować większą ilość, szparagi pokroić drobniej, dorzucić dowolną zieleninę (np. rukolę, albo szpinak!) i zjeść jak klasyczną sałatkę.
W tym daniu w zasadzie rozchodzi się o sos. Pierwszy raz przygotowałam go z myślą o pieczonych burakach z winogronami i było wyśmienicie! Tutaj nie mogło być inaczej. Opcjonalnie możesz część wody wymienić na mleko roślinne a daktyle na suszone śliwki, też będzie pysznie! Chociaż wersja z daktylami jest zdecydowanie bardziej czekoladowa i tę preferuję 😻 Obowiązkowo z prażonymi orzechami (ja dodałam jak już zdążyliśmy rozbełtać wszystko na talerzach, więc fotek brak), ale uwierz, że wizualnie też będzie lepiej się prezentować.
Hm... taka sałatka podana z kieliszkiem szampana i można powiedzieć, że przy niewielkim nakładzie pracy mamy gotową ekskluzywną przystawkę na romantyczną kolację we dwoje. A nadwyżkę sosu można zjeść na drugi dzień ze swojskimi knedlami z truskawkami. Albo z pierogami z truskawkami. Taką mam wizję.


SAŁATKA Z BIAŁYCH SZPARAGÓW I TRUSKAWEK
Z SOSEM CZEKOLADOWYM

Ilość porcji zależna od ilości użytych składników sałatkowych. Sosu spokojnie wystarczy na kilka porcji.

Składniki:

Sałatka ze szparagami i truskawkami
  • Białe szparagi - 3 sztuki duże, lub 5-6 mniejszych / osoba
  • Truskawki - 3 duże sztuki / osoba
  • Kilka listków bazylii / osoba
  • Garść szpinaku / osoba - opcjonalnie, ale warto
  • Pół garści prażonych orzechów (ja jadłam z laskowymi) / osoba
Sos czekoladowy
  • 4 suszone śliwki
  • 2 suszone daktyle (można zastąpić śliwkami)
  • 1/4 - 1/2 szkl. wody (lub pół na pół z mlekiem)
  • 1/4 szkl. płynnego oleju o niedominującym smaku (np. rzepakowy tłoczony na zimno)
  • 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka kakao ciemnego naturalnego lub karobu
  • 1 łyżeczka rumu (lub innego mocnego alkoholu) lub wody różanej - opcjonalnie, ale warto
  • 1/4 - 1/2 łyżeczki mielonych nasion gorczycy
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Wykonanie:
  1. Śliwki i daktyle pokrój w kostkę, zalej 1/4 szklanki wody i odstaw, aby zmiękły (na minimum godzinę przy zalaniu zimną wodą).
  2. Namoczone daktyle i śliwki przelej wraz z wodą, w której się moczyły, do wysokiego naczynia blendera ręcznego. Dodaj olej, kakao, sok z cytryny, wodę różaną i przyprawy. Blenduj żyrafą na gładko. Dodaj wody lub mleka (około 1/4 szklanki) do uzyskania odpowiedniej konsystencji i ponownie zmiksuj. Odstaw do lodówki aby sos się przegryzł.
  3. W garnku do gotowania na parze zagotuj niewielką ilość wody. Szparagi obierz, najlepiej obieraczką, zaczynając poniżej główki. Odłam twarde końce. Przekrój na dwie części (aby zmieściły się do naczynia) i gotuj na parze aż zmiękną, ale nie będą rozgotowane. Ja swoje gotowałam około 10 minut.
  4. Na talerze wyłóż porcje sałaty, umyte i pokrojone świeże truskawki, ugotowane szparagi. Polej wszystko sosem czekoladowym i posyp prażonymi, z grubsza posiekanymi orzechami. Dodaj listki bazylii dla smaku i aromatu. I dla koloru.
Smacznego!


Komentarze

Popularne posty