Pasta z grzybów marynowanych i fasoli (wegańska, bezglutenowa)
Pasty do pieczywa zawsze są w cenie. Mało kto zajada się suchym chlebem, większość woli zjeść kanapkę "z czymś". Wegańskie pasty zastępują sery czy pasztety. Mają dodatkowo tę przewagę, że mogą po nie sięgać wszyscy, niezależnie od przekonań czy stosowanej diety.
Grzybów nigdy nie lubiłam, marynowanych (często podawanych na zakrapianych imprezach) w szczególności! Ich struktura i konsystencja mnie odpycha... ale zmiksowane to już inna bajka. Tutaj połączone z białą fasolą i podsmażoną cebulką. Idealne smarowidło do chleba, na krakersy czy z grillowanymi warzywami. Mniam!
Grzybów nigdy nie lubiłam, marynowanych (często podawanych na zakrapianych imprezach) w szczególności! Ich struktura i konsystencja mnie odpycha... ale zmiksowane to już inna bajka. Tutaj połączone z białą fasolą i podsmażoną cebulką. Idealne smarowidło do chleba, na krakersy czy z grillowanymi warzywami. Mniam!
PASTA Z FASOLI I GRZYBÓW MARYNOWANYCH
Około 550 ml
Składniki:
- 1 szkl. ugotowanej białej fasoli (180g)
- 1/2 szkl. grzybów marynowanych w occie (u mnie maślaki i kurki; około 140g)
- 2 małe cebule (lub 1 duża)
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 1/2 łyżeczki tymianku
- Olej do smażenia
Wykonanie:
- Cebulę obieram i kroję w drobną kostkę. Podsmażam na oleju aż się zrobi rumiana i lekko chrupiąca.
- Fasolę i grzyby blenduję. Dodaję przyprawy i dalej blenduję.
- Łączę z podsmażoną cebulą i mieszam łyżką.
- Przechowuję szczelnie zamknięte w lodówce. Zjadam na kanapkach z domowego chleba.
Komentarze
Prześlij komentarz