Gofry czekoladowe jaglano-ryżowe (wegańskie, bezglutenowe, bez cukru, bez mąki)

Były klasyczne gofry 3-składnikowe, teraz czas na czekoladowe! Składników niewiele więcej (w zasadzie 5-składnikowe wyszły) a wykonanie równie banalne. Dodatki, jak to przy gofrach, wszystko co tylko podpowiada nam fantazja.
A jeżeli nie masz gofrownicy, to z powstałej masy możesz usmażyć placki śniadaniowe. Mniam!


CZEKOLADOWE GOFRY
Z PŁATKÓW RYŻOWYCH I PŁATKÓW JAGLANYCH
bez mąki, bez jajek, bez mleka, bez cukru

Małe 4 x 2 sztuki

Składniki:
  • 1 banan
  • 1 szkl. płatków ryżowych
  • 1 szkl. płatków jaglanych
  • 2 szkl. wody
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki kawy zbożowej (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
Wykonanie:
  1. W blenderze kielichowym miksuję banana, oba rodzaje płatków i wodę. Dodaję kakao, kawę, cynamon, sól i jeszcze chwilę miksuję. Odstawiam masę na 5 minut, aby zgęstniała. W razie potrzeby dolewam odrobinę wody.
  2. Rozgrzewam gofrownicę, delikatnie natłuszczam formę olejem. Wykładam łyżką porcję ciasta i piekę tak długo, jak podpowiada urządzenie (około 6 minut).
  3. Gofry podaję z ulubionymi dodatkami, np. oprószone cukrem pudrem, z musem owocowym, z płynną gorzką lub białą czekoladą, z sosem czekoladowym, z kremem daktylowym, ze świeżymi owocami, z lodami kokosowymi, z bitą śmietaną, z kremem czekoladowo-orzechowym lub kremem kokosowym.
Smacznego!


Komentarze

Popularne posty