Gofry czekoladowe jaglano-ryżowe (wegańskie, bezglutenowe, bez cukru, bez mąki)
Były klasyczne gofry 3-składnikowe, teraz czas na czekoladowe! Składników niewiele więcej (w zasadzie 5-składnikowe wyszły) a wykonanie równie banalne. Dodatki, jak to przy gofrach, wszystko co tylko podpowiada nam fantazja.
A jeżeli nie masz gofrownicy, to z powstałej masy możesz usmażyć placki śniadaniowe. Mniam!
A jeżeli nie masz gofrownicy, to z powstałej masy możesz usmażyć placki śniadaniowe. Mniam!
CZEKOLADOWE GOFRY
Z PŁATKÓW RYŻOWYCH I PŁATKÓW JAGLANYCH
bez mąki, bez jajek, bez mleka, bez cukru
Małe 4 x 2 sztuki
Składniki:
- 1 banan
- 1 szkl. płatków ryżowych
- 1 szkl. płatków jaglanych
- 2 szkl. wody
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki kawy zbożowej (opcjonalnie)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
Wykonanie:
- W blenderze kielichowym miksuję banana, oba rodzaje płatków i wodę. Dodaję kakao, kawę, cynamon, sól i jeszcze chwilę miksuję. Odstawiam masę na 5 minut, aby zgęstniała. W razie potrzeby dolewam odrobinę wody.
- Rozgrzewam gofrownicę, delikatnie natłuszczam formę olejem. Wykładam łyżką porcję ciasta i piekę tak długo, jak podpowiada urządzenie (około 6 minut).
- Gofry podaję z ulubionymi dodatkami, np. oprószone cukrem pudrem, z musem owocowym, z płynną gorzką lub białą czekoladą, z sosem czekoladowym, z kremem daktylowym, ze świeżymi owocami, z lodami kokosowymi, z bitą śmietaną, z kremem czekoladowo-orzechowym lub kremem kokosowym.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz