Pasta z soczewicy i suszonych pomidorów (wegańska, bezglutenowa)
Pyszna pasta kanapkowa, którą przygotujesz w ekspresowym tempie! Czerwonej soczewicy nie musisz namaczać przez noc ani gotować przez kolejne 2 godziny. Wystarczy 30 minut i aromatyczna pasta gotowa!
PASTA Z CZERWONEJ SOCZEWICY
I SUSZONYCH POMIDORÓW
Około 500 ml pasty.
Składniki:
PASTA Z CZERWONEJ SOCZEWICY
I SUSZONYCH POMIDORÓW
Około 500 ml pasty.
Składniki:
- 1/2 szl. czerwonej soczewicy (suche ziarna) - lub więcej, jeśli pasta ma być delikatniejsza w smaku
- 1 słoik suszonych pomidorów z zalewy olejowej (około 20 sztuk pomidorów) - jak dasz mniej, to też nic się nie stanie.
- 4 ząbki czosnku
- 20 listków świeżej miety
- 20 listków świeżego oregano
- 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
- 1/4 - 1/2 łyżeczki soli - do smaku
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
- Soczewicę płuczę na sicie, następnie zalewam 1 szklanką świeżej wody i gotuję do całkowitego rozgotowania (około 20 minut). Studzę.
- Pomidory kroję w kostkę, czosnek siekam, liście bazylii i oregano siekam.
- Wszystkie składniki łączę i blenduję na gładką pastę. To wszystko. ☺
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz