Jabłka smażone w cieście naleśnikowym owsianym (wegańskie)
Prosty przepis na leniwe śniadanie.
Popularne są racuchy z jabłkami, jednak ja zawsze wolałam czyste. Szybsza wersja smażonych placków, to jabłka w cieście naleśnikowym. Takie często robiła moja Babcia - na słodkie drugie danie obiadowe, lub na podwieczorek. U mnie wersja trochę zdrowsza, bo z mąką owsianą (albo zmielonymi płatkami owsianymi, np. GF) zamiast zwykłej pszennej. Odchudzona, bo placki nie pływają w oleju, patelnię tylko lekko natłuszczam przed wylaniem pierwszej tury. Wegańska, bo bez mleka krowiego i bez jajek. W to miejsce użyłam napój roślinny, wymieszany pół na pół z wodą, oraz mąkę lnianą, która z powodzeniem może zostać zastąpiona przez zmielone siemię lniane. Jabłka pozostały niezmienione ☺ Zapraszam!
Popularne są racuchy z jabłkami, jednak ja zawsze wolałam czyste. Szybsza wersja smażonych placków, to jabłka w cieście naleśnikowym. Takie często robiła moja Babcia - na słodkie drugie danie obiadowe, lub na podwieczorek. U mnie wersja trochę zdrowsza, bo z mąką owsianą (albo zmielonymi płatkami owsianymi, np. GF) zamiast zwykłej pszennej. Odchudzona, bo placki nie pływają w oleju, patelnię tylko lekko natłuszczam przed wylaniem pierwszej tury. Wegańska, bo bez mleka krowiego i bez jajek. W to miejsce użyłam napój roślinny, wymieszany pół na pół z wodą, oraz mąkę lnianą, która z powodzeniem może zostać zastąpiona przez zmielone siemię lniane. Jabłka pozostały niezmienione ☺ Zapraszam!
JABŁKA SMAŻONE W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM OWSIANYM
2 - 3 porcje, 16 sztuk
Składniki:
- 2 większe jabłka
- 2 szkl. napoju roślinnego (lub wody)
- 2 szkl. mąki owsianej
- 2 łyżki mąki lnianej
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- Olej - do smażenia
- Cukier puder wymieszany z cynamonem, mielone orzechy i nasiona - do posypania
Wykonanie:
- W blenderze kielichowym (lub innym) miksuję obie mąki, mleko/wodę, cukier i cynamon. Odstawiam na chwilę.
- Jabłka obieram je skórki, rozkrawam na ćwiartki, usuwam gniazda nasienne i kroję w plasterki (wzdłuż, lub wpoprzek - jak kto lubi).
- Patelnię dobrze rozgrzewam, delikatnie natłuszczam. Łyżką wykładam porcję ciasta, spłaszczając jakby jabłka za bardzo wystawały. Zmniejszam grzanie i smażę po kilka minut z każdej strony, aż placki będą rumiane. Podaję posypane cynamonowym pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz