Ziemniaki smażone z kapustą i bakłażanem (wegańskie, bezglutenowe)
Proste, letnie danie na ciepło. U nas miało być nadzieniem do naleśników ryżowych, które akurat średnio się udały, ale za to wkładka wyszła całkiem nieźle! Bakłażan nie jest przesiąknięty tłuszczem, w konsystencji przypomina pieczarki. Jest to też pomysł na wykorzystanie ziemniaków pozostałych z obiadu dnia poprzedniego. Krótka lista składników i niewiele przypraw. Może występować jako samodzielne danie, albo właśnie stanowić dodatek do kotletów, naleśników czy wytrawnych placków.
ZIEMNIAKI SMAŻONE Z KAPUSTĄ I BAKŁAŻANEM
Około 4 porcje
Składniki:
- 500g ziemniaków (ugotowanych)
- 500g kapusty białej głowiastej (1/2 główki, bez głąba)
- 350g bakłażana (jeden średniej wielkości)
- 1/2 łyżeczki soli himalajskiej (lub kłodawskiej)
- 1/2 łyżeczki mielonych nasion gorczycy
- 1/2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
- Olej do smażenia
Wykonanie:
- Bakłażana kroję w kostkę (obieram tylko większe graniczne płaty). Posypuję solą i odstawiam na około 15 minut.
- Ziemniaki, wcześniej ugotowane na parze, kroję w kostkę. Podsmażam chwilę na patelni.
- Gdy zacznie się rumienić, dodaję pokrojonego bakłażana. Mieszam i przykrywam pokrywką. Duszę przez 10-15 minut, aby bakłażan nie był surowy, następnie odkrywam, dodaję kumin, gorczycę i jeszcze chwilę smażę.
- Kapustę rozkrawam na cztery części (dowolne) i szatkuję drobno. Dodaję na patelnię i mieszam. Podsmażam chwilę, aż kapusta zmięknie, ale nadal będzie chrupiąca. Jak ktoś lubi, to można przetrzymać na ogniu, aż będzie lekko przysmażona.
- Podaję na lekki obiad, albo kolację na ciepło.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz