Kapuśniak z młodej kapusty, z wędzonym tofu (wegański)

Jest kapusta, to jest kapuśniak. Łatwo, szybko i smacznie.
Zawsze lubiłam ten z kiszonej kapusty, ale taki delikatny ze świeżej też jest smaczny! A ponieważ nie gotowałam go na wędzonych żeberkach ☺ to dodałam wędzone tofu. Równowaga w przyrodzie zachowana.
Porady: Marchewka - u mnie pozostałość z obiadu, tarta na drobnych oczkach, więc mało widoczna, dlatego jeżeli nie wykorzystujesz resztek tak jak ja, to zetrzyj ją na dużych oczkach. Ilość bulionu jest uzależniona od tego, jak gęstą zupę chcesz uzyskać. U mnie litr i była bardzo gęsta. Taką lubię. Bulion możesz także zastąpić wodą i dosypać około 2 łyżki domowego warzywka.


KAPUŚNIAK Z MŁODEJ KAPUSTY
z wędzonym tofu

Około 4 porcje

Składniki:
  • 1/2 główki średniej białej kapusty (kapusty głowiastej), albo środek po odjęciu zewnętrznych liści na gołąbki (u mnie około 500g)
  • 2 cebule
  • 2 duże ząbki czosnku (lub 1 mega duży)
  • 2 średnie marchewki
  • 2 laski naci z młodego selera bulwiastego (z liśćmi)
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 - 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego
  • 1 - 2 kostki tofu wędzonego (każda po 160g)
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 owoce jałowca
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki mielonych nasion gorczycy
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • olej - do smażenia
  • świeży tymianek - do podania
Wykonanie:
  1. Cebulę kroję w kostkę, czosnek siekam. W dużym garnku o grubym dnie rozgrzewam olej, podsmażam cebulę aż się zeszkli, dodaję czosnek, ziele angielskie, liście laurowe i jałowiec, jeszcze chwilę smażę.
  2. Marchewkę ścieram na tarce i dodaję do garnka, podsmażam. Liście selera oddzielam od łodyżek. Liście zachowuję na później, łodygi kroję w plasterki i dodaję do garnka, podsmażam.
  3. Z kapusty usuwam twardy głąb, siekam i dodaję do garnka, jeszcze chwilę podsmażam. Zalewam bulionem, dodaję pozostałe przyprawy i zagotowuję.
  4. Ziemniaki obieram i kroję w drobną kostkę. Dodaję do garnka po około 5-10 minutach od zagotowania, gdy kapusta lekko zmięknie. Gotuję zupę około 20 minut.
  5. Tofu kroję w kostkę i podsmażam na patelni, na rumiano.
  6. Gdy ziemniaki będą miękkie dodaję do zupy połowę (może trochę więcej) tofu i posiekane w paseczki liście selera. Jeszcze chwilę razem podgrzewam.
  7. Do misek (do kubków lub na talerze - jak wolisz) nalewam zupę. Nakładam pozostałe tofu i posypuję świeżym tymiankiem.
Smacznego!



Komentarze

Popularne posty