Zupa krem z białych szparagów z ziemniakami i cebulą (wegańska)

Jest to w zasadzie prosta zupa ze szparagów wzbogacona o ziemniaka, który nadaje tutaj kremowej konsystencji, oraz o smażoną cebulę, która jest ulubionym warzywem Męża, więc musiałam ją dodać. Z racji tego, że szparagi mają towarzystwo, możny by nazwać tę zupę kremem z białych warzyw, jednak kolor może być mylący za sprawą żółciutkiej kurkumy. Nie jest może tutaj niezbędna, ale z racji swoich licznych właściwości prozdrowotnych warto ją dodawać do przygotowywania potraw.
Krem ze szparagów jest dosyć gęsty, sycący, o łagodnym smaku nie zdominowanym przez przyprawy. Uważaj tylko, żeby nie przesadzić z proporcją ziemniaków i cebuli do szparagów, bo może wyjść z tego kartoflanka. No chyba, ze tak preferujesz. Też smacznie.
P.s. Możesz odłowić część warzyw przed miksowaniem i później dodać do zupy, żeby coś w niej pływało. Możesz jej nie miksować na gładko, tylko zostawić cząstki warzyw. Możesz także przygotować domowe grzanki i dodać je do zupy. Pełna dowolność podania.


ZUPA KREM Z BIAŁYCH SZPARAGÓW
z ziemniakami i cebulą

Około 4 porcje

Składniki:
  • 1 pęczek białych szparagów
  • 2 średnie ziemniaki
  • 2 małe cebule, lub 1 większa
  • 3 większe ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju kokosowego (do smażenia)
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • duża szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 2 szkl. wody
  • sól (himalajska lub kłodawska), pieprz, sok z cytryny - do smaku
  • Do podania: prażone pestki dyni lub słonecznika, mielony len, dobry olej tłoczony na zimno, grzanki.
Wykonanie:
  1. Czosnek obieram i drobno siekam, odstawiam na 10 minut. W tym czasie obieram i kroję cebulę. Myję i obieram ziemniaki i szparagi (główek nie obieram, odkrawam około 2 cm zdrewniałe końcówki) .
  2. W garnku o grubym dnie rozgrzewam olej kokosowy, na małym ogniu podsmażam cebulę i czosnek aż staną się lekko przyrumienione.
  3. Ziemniaki kroję w kostkę, dodaję do cebuli, wsypuję kurkumę i chwilę podsmażam.
  4. Szparagi kroję na mniejsze, około 2-3 centymetrowe odcinki, dodaję do garnka i jeszcze chwilę podsmażam.
  5. Całość zalewam wodą tak, by dokładnie przykryć wszystkie warzywa. Mnie wyszły 2 szklanki wody. (W razie czego zawsze można później rozcieńczyć, więc nie przelewaj.) Gotuję około 20 minut, aż ziemniaki i szparagi będą bardzo miękkie.
  6. Zupę doprawiam solą, pieprzem i świeżo startą gałką. Blenduję żyrafą na krem. Próbuję i ewentualnie dodaję sok z cytryny i więcej gałki. Posypuję prażonymi pestkami, mielonym lnem lub olejem lnianym.
Smacznego!



Komentarze

Popularne posty