Surówka z czerwonej kapusty z sokiem z buraka kiszonego (wegańskie, bezglutenowe)

Prosta surówka obiadowa z młodej, czerwonej kapusty. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do burgerów. Coś na kształt surówki Coleslaw z czerwonej kapusty, ale... zamiast klasycznego sosu majonezowego - pestki słonecznika zmiksowane z sokiem z kiszonych buraków. Żeby nie było nudno. A sok z kiszonych buraków warto włączyć do swojej diety. Obecność bakterii fermentacji mlekowej. Betanina, kwercetyna o właściwościach antyutleniających! Witaminy A, C, E, K i witaminy z grupy B, także wapń, potas, magnez, żelazo oraz fosfor.


SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY
+ sos z pestek słonecznika i soku z buraka kiszonego

Duża miska, na dwa obiady dla 4-osobowej rodziny.

Składniki:
  • 1/2 główki czerwonej kapusty (około 700-800g)
  • 2 małe marchewki
  • 1 czerwona cebula
sos do surówki - ze słonecznika i soku z buraka kiszonego
  • 1/4 szkl. pestek słonecznika
  • 1/2 szkl. soku z buraka kiszonego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (lub innego o łagodnym smaku)
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli (lub płatków drożdżowych nieaktywnych)
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
  • 1/2 łyżeczki mielonych ziaren gorczycy
  • 1/4 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
  • 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego (lub więcej, jeśli sok z buraka był bez czosnku)
  • świeży koperek do posypania
Wykonanie:
  1. Dnia poprzedniego - Słonecznik płuczę na sicie, przenoszę do miseczki i zalewam około 1/4 szklanki wody. Odstawiam do spęcznienia.
  2. Kapustę obieramy z zewnętrznych liści, myjemy i dzielimy na pół.
  3. Połówkę kapusty dzielę na ćwiartki i wycinam głąb, pozostałą część drobno szatkuję. Przenoszę do miski i ubijam chwilę drewnianym tłuczkiem, żeby kapusta zmiękła i puściła sok (około 5 minut wystarczy).
  4. Marchewkę ścieram na tarce o dużych oczkach, cebulę kroję w kostkę. Dodaję do kapusty.
  5. Słonecznik odcedzam z nadmiaru wody, przenoszę do wysokiego naczynia blendera i dodaję początkowo 1/4 szklanki soku z kiszonych buraków. Blenduję na (możliwie) gładko. Dolewam olej rzepakowy i wsypuję przyprawy. Blenduję. Dolewam soku z buraka kiszonego do uzyskania odpowiedniej konsystencji i blenduję.
  6. Gotowym sosem polewam surówkę, obsypuję siekanym koperkiem, mieszam i odstawiam do lodówki aby smaki się przegryzły. Podaję jako surówkę do obiadu, wypełnienie wegańskiego kebaba czy burgera albo w każdy inny sposób.
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty