Surówka z czerwonej kapusty z sokiem z buraka kiszonego (wegańskie, bezglutenowe)
Prosta surówka obiadowa z młodej, czerwonej kapusty. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do burgerów. Coś na kształt surówki Coleslaw z czerwonej kapusty, ale... zamiast klasycznego sosu majonezowego - pestki słonecznika zmiksowane z sokiem z kiszonych buraków. Żeby nie było nudno. A sok z kiszonych buraków warto włączyć do swojej diety. Obecność bakterii fermentacji mlekowej. Betanina, kwercetyna o właściwościach antyutleniających! Witaminy A, C, E, K i witaminy z grupy B, także wapń, potas, magnez, żelazo oraz fosfor.
SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY
+ sos z pestek słonecznika i soku z buraka kiszonego
+ sos z pestek słonecznika i soku z buraka kiszonego
Duża miska, na dwa obiady dla 4-osobowej rodziny.
Składniki:
- 1/2 główki czerwonej kapusty (około 700-800g)
- 2 małe marchewki
- 1 czerwona cebula
sos do surówki - ze słonecznika i soku z buraka kiszonego
- 1/4 szkl. pestek słonecznika
- 1/2 szkl. soku z buraka kiszonego
- 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (lub innego o łagodnym smaku)
- 1 łyżeczka chrzanu
- 1 łyżeczka suszonej cebuli (lub płatków drożdżowych nieaktywnych)
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
- 1/2 łyżeczki mielonych ziaren gorczycy
- 1/4 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
- 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego (lub więcej, jeśli sok z buraka był bez czosnku)
- świeży koperek do posypania
Wykonanie:
- Dnia poprzedniego - Słonecznik płuczę na sicie, przenoszę do miseczki i zalewam około 1/4 szklanki wody. Odstawiam do spęcznienia.
- Kapustę obieramy z zewnętrznych liści, myjemy i dzielimy na pół.
- Połówkę kapusty dzielę na ćwiartki i wycinam głąb, pozostałą część drobno szatkuję. Przenoszę do miski i ubijam chwilę drewnianym tłuczkiem, żeby kapusta zmiękła i puściła sok (około 5 minut wystarczy).
- Marchewkę ścieram na tarce o dużych oczkach, cebulę kroję w kostkę. Dodaję do kapusty.
- Słonecznik odcedzam z nadmiaru wody, przenoszę do wysokiego naczynia blendera i dodaję początkowo 1/4 szklanki soku z kiszonych buraków. Blenduję na (możliwie) gładko. Dolewam olej rzepakowy i wsypuję przyprawy. Blenduję. Dolewam soku z buraka kiszonego do uzyskania odpowiedniej konsystencji i blenduję.
- Gotowym sosem polewam surówkę, obsypuję siekanym koperkiem, mieszam i odstawiam do lodówki aby smaki się przegryzły. Podaję jako surówkę do obiadu, wypełnienie wegańskiego kebaba czy burgera albo w każdy inny sposób.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz