Kakaowe ciastka z ryżu, z konfiturą pigwową (wegańskie, bezglutenowe, bez cukru, bez mąki)
Proste ciastka, które można przygotować z nadwyżki ryżu ugotowanego do obiadu. Najlepiej smakują z domową konfiturą - u nas z pigwy.
Porady:
Ciastka świeżo wyjęte z piekarnika są dosyć miękkie, po wystygnięciu twardnieją, ale nie na kość! Są wystarczająco miękkie, aby mogły sobie z nimi poradzić delikatne dziąsła niemowlaka i na tyle zwarte, że się nie rozpadną jak je chwyci do rączki.
Gdy od początku gotujesz ryż z zamiarem przygotowania ciastek, możesz dodać pokrojone suszone daktyle już na etapie gotowania.
Porady:
Ciastka świeżo wyjęte z piekarnika są dosyć miękkie, po wystygnięciu twardnieją, ale nie na kość! Są wystarczająco miękkie, aby mogły sobie z nimi poradzić delikatne dziąsła niemowlaka i na tyle zwarte, że się nie rozpadną jak je chwyci do rączki.
Gdy od początku gotujesz ryż z zamiarem przygotowania ciastek, możesz dodać pokrojone suszone daktyle już na etapie gotowania.
CZEKOLADOWE CIASTKA Z RYŻU
z konfiturą z pigwy
z konfiturą z pigwy
Około 16 średniej wielkości ciastek.
Składniki:
- 1/2 szkl. suchego ryżu (lub 2 szkl. ugotowanego)
- 12 szt. dużych, suszonych daktyli (100g), lub 1/4 szkl. syropu daktylowego - do smaku
- 1/4 szkl. kakao (u mnie surowe) lub karobu
- 1/4 szkl. tahini (pasty sezamowej)
- 1/4 szkl. wiórków kokosowych (lub więcej) lub płatków/chipsów kokosowych
- 1/4 szkl. płatków migdałowych (opcjonalnie - wtedy dodatkowo chrupią)
- 1 łyżeczka cynamonu
- Konfitura lub domowy dżem, najlepiej słodko-kwaśny na wierzch (u mnie z pigwy)
Wykonanie:
- Ryż płuczę na sicie, wsypuję do garnka i zalewam 1 szklanką wody. Nie solę. Gotuję aż wchłonie cały płyn i będzie miękki, po czym odstawiam pod przykryciem do spęcznienia.
- Daktyle kroję w kostkę, dodaję do zimnego ryżu razem z kakao, cynamonem i pastą tahini. Blenduję na gładko przy pomocy ręcznego blendera - masa będzie dosyć gęsta. Dosypuję wiórki kokosowe i mieszam łyżką.
- Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładam porcję ciasta (przy pomocy łyżki, bo klejące) i rozpłaszczam. Na wierzch łyżeczką kładę porcję konfitury/dżemu/powideł. Piekę około 20-25 minut aż ciastka będą rumiane.
Komentarze
Prześlij komentarz