Sos z soczewicy, pieczonej papryki i pieczonych pomidorów (wegański, bezglutenowy)

Aromatyczny sos, który można podać z makaronem, ryżem ale też do gotowanych młodych ziemniaczków. Niektóre dzieci mogą potraktować sos jako zupę i jeść bez dodatków.
Sos jest bardzo gęsty i treściwy, bogaty w białko pochodzące z soczewicy (a także potas, żelazo i kwas foliowy). Pieczone papryka i pomidory nadają odpowiedniego smaku i aromatu. Gotowce ze słoika nie mogą się z nim równać. A wykonanie wcale nie jest trudne.


SOS Z BRĄZOWEJ SOCZEWICY
oraz pieczonej papryki i pieczonych pomidorów

Około 4 porcje

Składniki:
  • 1/2 szkl. suchej brązowej soczewicy (ewentualnie czerwonej)
  • 2 - 3 duże mięsiste pomidory (lub 1 szkl. passaty pomidorowej albo domowego przecieru pomidorowego)
  • 1 - 2 czerwone papryki (u mnie zwykle jedna cała i druga napoczęta - zużywam resztki)
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki dowolnego słodu
  • 2 łyżeczki oregano (lub listki z 2 gałązek świeżego)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz - do smaku
  • olej - do pieczenia
  • świeża bazylia - do podania
Wykonanie:
  1. Soczewicę zalewam 1 szklanką wody i odstawiam na około 1 godzinę do namoczenia (czerwonej nie trzeba namaczać). Po upływie tego czasu płuczę ją pod bieżącą wodą, przenoszę do garnka i zalewam 1 szklanką świeżej wody. Gotuję aż soczewica będzie miękka i wchłonie cały płyn - około 40 minut.
  2. Paprykę kroję na połówki, usuwam nasiona. Pomidory kroję na ćwiartki i usuwam twarde części (Pomidory możesz wcześniej sparzyć i obrać ze skórki). Warzywa umieszczam (skórką do dołu, rozcięciem ku górze) w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyściełanej papierem do pieczenia. Skrapiam olejem i piekę około 40 minut w temperaturze 200 stopni, do czasu aż papryka będzie miękka. Gorącą paprykę przekładam do miski i przykrywam szczelnie folią spożywcza na około 15 minut, po czym zdejmuję z niej skórkę.
  3. Upieczone warzywa blenduję razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oregano i gałką.
  4. Gdy soczewica będzie ugotowana dodaję do niej sos z pomidorów i papryki. Wszystko razem chwilę gotuję, aby smaki się połączyły. Na koniec dodaję do smaku sok z cytryny i ulubione słodzidło. Sos podaję z makaronem, ryżem lub ziemniakami. Posypuję świeżymi listkami bazylii lub oregano.
Smacznego!


Komentarze

Popularne posty