Ciasto jagodowo-bananowe z jagodą kamczacką (wegańskie)
Znasz jagodę kamczacką (suchodrzew jadalny, wiciokrzew siny)? Jest bogata w związki fenolowe, takie jak antocyjany, flawonoidy, proantocyjanidyny oraz kwasy fenolowe. Ponadto zawiera sporą dawkę witaminy C a także magnez, fosfor, wapń i potas. Wykazuje silne właściwości przeciwutleniające, może zapobiegać cukrzycy, anemii i chorobom układu krążenia. Spowalnia rozwój jaskry, działa antybakteryjnie, może chronić przed promieniami UV i promieniowaniem radioaktywnym. Od wieków wykorzystywana w medycynie ludowej Rosji, Chin i Japonii, ale coraz bardziej popularna także w Polsce.
Owoce mają kształt beczułkowaty, są ciemnogranatowe, soczyste, słodko-kwaśne z nutą goryczy. Podobnież smaczne. Mnie się dostała miseczka owoców bardzo kwaśnych z wyczuwalną goryczką. Nic nie szkodzi, jagodom z reguły nie przeszkadza obróbka cieplna, więc można je wmiksować do ciasta i upiec.
Banan nadaje głębszej słodyczy, wiórki kokosowe urozmaicają strukturę i dodatkowo łagodzą smak. Jeżeli masz słodkie jagody, nie musisz ich miksować tak dokładnie jak ja, dzięki czemu uzyskasz ładne, czerwone centki na przekroju ciasta.
Owoce mają kształt beczułkowaty, są ciemnogranatowe, soczyste, słodko-kwaśne z nutą goryczy. Podobnież smaczne. Mnie się dostała miseczka owoców bardzo kwaśnych z wyczuwalną goryczką. Nic nie szkodzi, jagodom z reguły nie przeszkadza obróbka cieplna, więc można je wmiksować do ciasta i upiec.
Banan nadaje głębszej słodyczy, wiórki kokosowe urozmaicają strukturę i dodatkowo łagodzą smak. Jeżeli masz słodkie jagody, nie musisz ich miksować tak dokładnie jak ja, dzięki czemu uzyskasz ładne, czerwone centki na przekroju ciasta.
CIASTO JAGODOWO-BANANOWE
z jagodą kamczacką
z jagodą kamczacką
Keksówka o wymiarach 10 x 30 cm
Składniki:
- 1 i 1/2 szkl. mąki orkiszowej pełnoziarnistej (195g)
- 1/2 szkl. wiórków kokosowych (45g)
- 1/2 szkl. cukru nierafinowanego (120g)
- 1 banan (100g po obraniu) + kawałek do dekoracji
- 1/2 szkl. jagody kamczackiej (100g) + garstka owoców do dekoracji
- 1/4 szkl. mleka kokosowego (lub woda + opcjonalnie 1 łyżeczka musu kokosowego)
- 1/4 szkl. oleju (60g)
- 1 łyżka soku z cytryny/octu lub 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
- 1 i 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- W wysokim naczyniu umieszczam banana, wodę/mleko, cukier, olej i sok z cytryny. Blenduję. Dosypuję jagody kamczackie i jeszcze delikatnie ze dwa razy rozmiksowuję je w masie.
- W misce mieszam wszystkie suche składniki, tj. mąkę, wiórki, sodę (z kwaskiem) i przyprawy.
- Łączę suche składniki z mokrymi. Masę przelewam do wyłożonej papierem keksówki, lub innej foremki. Wierzch dekoruję plasterkami banana i kilkoma owocami jagody.
- Ciasto piekę przez 40 minut w 180 C.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz