Lody kokosowe (wegańskie, bezglutenowe, bez cukru)

Dzisiaj dzieciaki zaczęły wakacje, termometr już od miesiąca pokazuje temperatury powyżej 20 stopni. Nie da się ukryć - mamy lato, wiec muszą być lody!
Lody kokosowe to chyba najprostsze lody wegańskie. Żadnych dodatków smakowych nie potrzeba, podstawą jest tłuste mleko kokosowe i sprawa załatwiona. Dodatek zwykłego mleka kokosowego i wiórków lub płatków kokosowych tylko intensyfikuje doznania a jak do tego posłodzimy lody cukrem kokosowym... Wow!
Porady: Mieszanka powinna być lekko przesłodzona, ponieważ po napowietrzeniu i zamrożeniu masy, poziom słodkości spadnie.
Po wyjęciu lodów z maszynki można je jeszcze zamrozić na kość, jednak ja wolę bardziej miękkie, niedomrożone i zjadam takie prosto z frezera.
Ja swoje lody wykonałam przy użyciu specjalnej maszynki do produkcji lodów, która znacznie upraszcza procedurę i skraca czas przygotowania, jednak ten konkretny model niespecjalnie radzi sobie z napowietrzaniem masy lodowej, więc przy ręcznym miksowaniu efekt końcowy może być porównywalny. Możesz też wykonać lizaki lodowe, wtedy oszczędzasz sobie miksowania w trakcie mrożenia - wystarczy masę zamrozić w foremkach do lodów.


LODY KOKOSOWE

Około 600 ml masy przed napowietrzeniem.

Składniki:
  • 1 szkl. napoju kokosowego lub kokosowo-ryżowego (zwykłe mleko) - 250g
  • 3/4 szkl. śmietanki kokosowej (stała część ze schłodzonej puszki mleka kokosowego tłustego, o wysokiej zawartości miąższu kokosa) - 200g
  • Minimum 1/4 szkl. płynnego słodu, najlepiej o jasnej barwie. U mnie akurat tutaj syrop klonowy, więc lody są w kolorze ecrui, ale może być też syrop z agawy (na zdjęciach z budyniem jagodowym TUTAJ, kolor lodów śnieżnobiały), czy też syrop z cukru kokosowego, syrop z cukru brzozowego (ksylitolu), syrop z rafinowanego białego cukru, lub miód akacjowy.
  • Do podania: wiórki lub płatki kokosowe, płatki migdałowe, świeże owoce, bakalie - co kto lubi.
Wykonanie:
  1. Przygotowanie syropu cukrowego (opcjonalnie) - Zagotowuję wodę (1/4 szklanki), zmniejszam grzanie, wsypuję cukier (1/4 szklanki) i mieszam aż wszystkie kryształki się rozpuszczą a syrop zgęstnieje. Proporcja wody i cukru to 1:1, ale lepiej przygotować większą ilość, jakby była potrzeba dosłodzenia lodów. Gotowy syrop można przechowywać w lodówce.
  2. Do miski przenoszę stałą część mleka kokosowego o zawartości tłuszczu 18%, ubijam mikserem. Powoli dodaję schłodzony syrop klonowy (lub cukrowy) i dalej ubijam. Na koniec dolewam zwykłe mleko kokosowe i krótko miksuję. Próbuję mieszankę i w razie potrzeby dodaję więcej słodu.
  3. Mieszankę schładzam w lodówce do temperatury poniżej 10 stopni.
  4. Masę lodową przenoszę do frezera i dalej postępuję zgodnie z instrukcją użytkowania. Po 20 minutach lody są gotowe. Można zjadać od razu, albo przenieść do pojemnika i domrozić w zamrażarce.
  5. Jeżeli nie posiadasz maszynki do lodów, schłodzoną mieszankę ponownie zmiksuj, przenieś do pojemnika i wstaw do zamrażarki. Wymrażaj masę minimum 4 godziny, przy czym co około 30 minut wyciągaj masę i miksuj w celu lepszego napowietrzenia i rozbicia tworzących się kryształków lodu. LUB Schłodzoną mieszankę ponownie zmiksuj i rozlej do foremek na lizaki lodowe. Włóż patyczki i wstaw do zamrażarki na kilka godzin. Takie lizaki możesz po zamrożeniu dodatkowo oblać czekoladą! 😍
  6. Zjadaj tak jak klasyczne lody - w wafelku, w pucharku, na GOFRACH, z PIECZONĄ OWSIANKĄ, z SZARLOTKĄ, przygotować z nich DESER z kaszą, dodać do kawy, albo w każdej innej formie.
Smacznego!



Komentarze

Popularne posty