Zapiekana owsianka z owocami lata (wegańskie, bezglutenowe, bez cukru)

Proste, letnie śniadanie. Niby zwykła owsianka, ale podana w nieco odświętnej formie. W zależności od użytych owoców oraz mleka możemy uzyskać inny efekt smakowy (i wizualny), przez co owsianka szybko się nie znudzi. Polecam nie tylko na śniadanie, ale także na deser! Taka zdrowsza (i chyba jednak szybsza) wersja owoców pod kruszonką. Podana ze słodką bitą śmietanką kokosową lub domowymi lodami, które równoważą kwaskowatość owoców, smakuje wybornie!


ZAPIEKANA OWSIANKA
z owocami lata

Składniki podane na jedno naczynie o wymiarach 12 x 17 cm, lub dwie małe kokilki o średnicy 11 cm.
Taka porcja będzie odpowiednia na śniadanie dla jednej osoby, lub deser dla dwóch osób.

Składniki:
  • 1/2 szkl. płatków owsianych zwykłych (lub górskich)
  • 1/2 szkl. sezonowych owoców (u mnie truskawki, czarna porzeczka, biała porzeczka i agrest)
  • 1/2 szkl. mleka roślinnego (u mnie kokosowo-ryżowe)
  • 1 łyżeczka dowolnego słodu (np. syropu daktylowego lub miodu) - opcjonalnie, jeżeli owoce są bardzo kwaśne
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • Do podania: bita śmietanka kokosowa, albo domowe lody śmietankowe/waniliowe/KOKOSOWE; płatki migdałowe lub siekane migdały.
Wykonanie:
  1. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni.
  2. Do naczynia ceramicznego wsypuję płatki owsiane, równo pokrywając dno.
  3. Wsypuję wybrane owoce (większe, jak np. truskawki, kroję wcześniej na mniejsze części).
  4. Polewam łyżeczką ulubionego słodu i posypuję cynamonem.
  5. Całość zalewam porcją mleka roślinnego.
  6. Piekę około 30 minut, aż płatki wchłoną cały płyn i lekko się przyrumienią z góry.
  7. Podaję z gałką domowych lodów lub bitą śmietaną kokosową. Posypuję płatkami migdałów.
Smacznego!


Komentarze

Popularne posty