Kakaowe ciastka z ryżu, z konfiturą pigwową (wegańskie, bezglutenowe, bez cukru, bez mąki)

Proste ciastka, które można przygotować z nadwyżki ryżu ugotowanego do obiadu. Najlepiej smakują z domową konfiturą - u nas z pigwy.
Porady:
Ciastka świeżo wyjęte z piekarnika są dosyć miękkie, po wystygnięciu twardnieją, ale nie na kość! Są wystarczająco miękkie, aby mogły sobie z nimi poradzić delikatne dziąsła niemowlaka i na tyle zwarte, że się nie rozpadną jak je chwyci do rączki.
Gdy od początku gotujesz ryż z zamiarem przygotowania ciastek, możesz dodać pokrojone suszone daktyle już na etapie gotowania.


CZEKOLADOWE CIASTKA Z RYŻU
z konfiturą z pigwy

Około 16 średniej wielkości ciastek.

Składniki:
  • 1/2 szkl. suchego ryżu (lub 2 szkl. ugotowanego)
  • 12 szt. dużych, suszonych daktyli (100g), lub 1/4 szkl. syropu daktylowego - do smaku
  • 1/4 szkl. kakao (u mnie surowe) lub karobu
  • 1/4 szkl. tahini (pasty sezamowej)
  • 1/4 szkl. wiórków kokosowych (lub więcej) lub płatków/chipsów kokosowych
  • 1/4 szkl. płatków migdałowych (opcjonalnie - wtedy dodatkowo chrupią)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Konfitura lub domowy dżem, najlepiej słodko-kwaśny na wierzch (u mnie z pigwy)
Wykonanie:
  1. Ryż płuczę na sicie, wsypuję do garnka i zalewam 1 szklanką wody. Nie solę. Gotuję aż wchłonie cały płyn i będzie miękki, po czym odstawiam pod przykryciem do spęcznienia.
  2. Daktyle kroję w kostkę, dodaję do zimnego ryżu razem z kakao, cynamonem i pastą tahini. Blenduję na gładko przy pomocy ręcznego blendera - masa będzie dosyć gęsta. Dosypuję wiórki kokosowe i mieszam łyżką.
  3. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładam porcję ciasta (przy pomocy łyżki, bo klejące) i rozpłaszczam. Na wierzch łyżeczką kładę porcję konfitury/dżemu/powideł. Piekę około 20-25 minut aż ciastka będą rumiane.
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty