Ciasto jagodowo-bananowe z jagodą kamczacką (wegańskie)

Znasz jagodę kamczacką (suchodrzew jadalny, wiciokrzew siny)? Jest bogata w związki fenolowe, takie jak antocyjany, flawonoidy, proantocyjanidyny oraz kwasy fenolowe. Ponadto zawiera sporą dawkę witaminy C a także magnez, fosfor, wapń i potas. Wykazuje silne właściwości przeciwutleniające, może zapobiegać cukrzycy, anemii i chorobom układu krążenia. Spowalnia rozwój jaskry, działa antybakteryjnie, może chronić przed promieniami UV i promieniowaniem radioaktywnym. Od wieków wykorzystywana w medycynie ludowej Rosji, Chin i Japonii, ale coraz bardziej popularna także w Polsce.
Owoce mają kształt beczułkowaty, są ciemnogranatowe, soczyste, słodko-kwaśne z nutą goryczy. Podobnież smaczne. Mnie się dostała miseczka owoców bardzo kwaśnych z wyczuwalną goryczką. Nic nie szkodzi, jagodom z reguły nie przeszkadza obróbka cieplna, więc można je wmiksować do ciasta i upiec.


Banan nadaje głębszej słodyczy, wiórki kokosowe urozmaicają strukturę i dodatkowo łagodzą smak. Jeżeli masz słodkie jagody, nie musisz ich miksować tak dokładnie jak ja, dzięki czemu uzyskasz ładne, czerwone centki na przekroju ciasta.


CIASTO JAGODOWO-BANANOWE
z jagodą kamczacką

Keksówka o wymiarach 10 x 30 cm

Składniki:
  • 1 i 1/2 szkl. mąki orkiszowej pełnoziarnistej (195g)
  • 1/2 szkl. wiórków kokosowych (45g)
  • 1/2 szkl. cukru nierafinowanego (120g)
  • 1 banan (100g po obraniu) + kawałek do dekoracji
  • 1/2 szkl. jagody kamczackiej (100g) + garstka owoców do dekoracji
  • 1/4 szkl. mleka kokosowego (lub woda + opcjonalnie 1 łyżeczka musu kokosowego)
  • 1/4 szkl. oleju (60g)
  • 1 łyżka soku z cytryny/octu lub 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki kardamonu

Wykonanie:
  1. W wysokim naczyniu umieszczam banana, wodę/mleko, cukier, olej i sok z cytryny. Blenduję. Dosypuję jagody kamczackie i jeszcze delikatnie ze dwa razy rozmiksowuję je w masie.
  2. W misce mieszam wszystkie suche składniki, tj. mąkę, wiórki, sodę (z kwaskiem) i przyprawy.
  3. Łączę suche składniki z mokrymi. Masę przelewam do wyłożonej papierem keksówki, lub innej foremki. Wierzch dekoruję plasterkami banana i kilkoma owocami jagody.
  4. Ciasto piekę przez 40 minut w 180 C.
Smacznego!




Komentarze

Popularne posty