Czerwona kapusta smażona z cynamonem (wegańska, bezglutenowa, bez cukru)

Czerwona kapusta to przede wszystkim bogactwo antocyjanów o właściwościach antyutleniających! Ponadto zawiera składniki mineralne jak sód, potas, żelazo, magnez, miedź, siarka, jod, a także witaminy: A, E, K, C i z grupy B. A jak ją jeść, żeby się nie nudziło? Na przykład podsmażyć z cynamonem  i dodać dressing musztardowo-daktylowy (lub musztardowo-miodowy).
Dzisiaj obiad przygotowywałam na działce, w niemal spartańskich warunkach, dlatego musiało być szybko i prosto. Kapustę usmażyłam, młode ziemniaki ugotowałam w mundurkach i wyszło naprawdę smacznie! Ale taka kapusta nie tylko sprawdzi się jako dodatek do obiadu - możesz użyć jej jako wypełnienie knyszy, pity, albo pampuchów. Spróbuj!


MŁODA CZERWONA KAPUSTA - SMAŻONA

Porcja obiadowa dla 2 - 4 osób.

Składniki:
  • 1/4 główki czerwonej kapusty (około 250 - 300 g)
  • 1  łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej (lub kłodawskiej)
  • 2 łyżki oleju - do smażenia
  • opcjonalnie do podania - rodzynki
dressing musztardowo-(miodowy)-daktylowy
  • 2 łyżki mleka/napoju roślinnego (najlepiej sojowego)
  • 2-3 łyżeczki soku z cytryny
  • 1-2 łyżeczki musztardy Dijon (lub innej ulubionej)
  • 1 łyżeczka syropu daktylowego (lub miodu)
Wykonanie:
  1. Z ćwiartki kapusty wycinamy głąb, kapustę przekrawamy wzdłuż na pół a następnie drobno siekamy.
  2. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kapustę i smażymy kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Gdy kapusta zacznie ładnie pachnieć i delikatnie się przyrumieni dodajemy przyprawy i jeszcze chwilę smażymy.
  3. W miseczce mieszamy składniki dressingu.
  4. Gdy kapusta jest już odpowiednio przyrumieniona wyłączamy palnik, na patelnię wlewamy dressing i mieszamy, aby dokładnie pokrył paseczki kapusty. Przenosimy na talerz i podajemy do obiadu, albo wkładamy do buły razem z wegańskim kotletem. Albo nawet bez kotleta.
Smacznego!


Komentarze

Popularne posty