Pomidorowa amarantusanka z tofu i szparagami (wegańskie, bezglutenowe)

Jakiś czas temu próbowałam oswoić amarantus przygotowując go na słodko, z pomarańczą. Teraz przyszła kolej na wersję wytrawną, z pomidorami. Patrząc na sposób podania, można by pomyśleć, że to jakieś danie azjatyckie z tofu i pędami bambusa... ale to nasze rodzime szparagi! Uprawiane w Polsce na ogromną skalę, jednak do tej pory głównie na eksport. Na szczęście i u nas stają się coraz bardziej popularne. Chociaż sezon na szparagi już w zasadzie się skończył, to u mnie jeszcze na zakończenie taka amarantusanka.


POMIDOROWA AMARANTUSANKA
z marynowanym tofu i zielonymi szparagami

Około 3 - 4 porcje

Składniki:
  • 1/2 szkl. suchych ziaren amarantusa
  • 1 duży pomidor, około 1 szklanka po pokrojeniu w kostkę (można wykorzystać miąższ pozostały po przygotowaniu ciasta pomidorowego)
  • 1 szkl. domowego przecieru pomidorowego (lub passaty pomidorowej)
  • 1 łyżka suszonej włoszczyzny - warzywka (lub delikatny bulion)
  • 1 łyżka garam masala
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 kostki marynowanego tofu (można wymienić na wędzone, lub użyć pół na pół)
  • 1/2 pęczka zielonych szparagów
  • olej - do smażenia
Wykonanie:
  1. Dzień wcześniej - amarantus zalewam podwójną ilością wody i pozostawiam do namoczenia.
  2. W garnku zagotowuję 2 szklanki wody z 1 łyżką domowego warzywka. Amarantus płuczę na sicie, dodaję do garnka i gotuję około 30-40 minut, do stanu ugotowania. ☺
  3. Pomidora przelewam wrzątkiem, obieram ze skóry i usuwam twardy środek. Kroję w kostkę i dodaję do gotującego się amarantusa.
  4. Dodaję przecier pomidorowy, przyprawy i jeszcze chwilę razem gotuję.
  5. Szparagi dokładnie myję z pozostałości piasku. Obieram lub odkrawam zdrewniałe końcówki, Kroję na dowolne odcinki i podsmażam na oleju.
  6. Tofu odsączam z zalewy, kroję w kostkę. Można je chwilę podsmażyć na patelni razem ze szparagami, ale nie trzeba.
  7. Do misek nakładam ugotowany amarantus, smażone szparagi i tofu. Możesz dodatkowo posypać prażonym sezamem, lub innymi ziarnami.
Smacznego!



Komentarze

Popularne posty