Pomidorowa amarantusanka z tofu i szparagami (wegańskie, bezglutenowe)
Jakiś czas temu próbowałam oswoić amarantus przygotowując go na słodko, z pomarańczą. Teraz przyszła kolej na wersję wytrawną, z pomidorami. Patrząc na sposób podania, można by pomyśleć, że to jakieś danie azjatyckie z tofu i pędami bambusa... ale to nasze rodzime szparagi! Uprawiane w Polsce na ogromną skalę, jednak do tej pory głównie na eksport. Na szczęście i u nas stają się coraz bardziej popularne. Chociaż sezon na szparagi już w zasadzie się skończył, to u mnie jeszcze na zakończenie taka amarantusanka.
POMIDOROWA AMARANTUSANKA
z marynowanym tofu i zielonymi szparagami
Około 3 - 4 porcje
Składniki:
POMIDOROWA AMARANTUSANKA
z marynowanym tofu i zielonymi szparagami
Około 3 - 4 porcje
Składniki:
- 1/2 szkl. suchych ziaren amarantusa
- 1 duży pomidor, około 1 szklanka po pokrojeniu w kostkę (można wykorzystać miąższ pozostały po przygotowaniu ciasta pomidorowego)
- 1 szkl. domowego przecieru pomidorowego (lub passaty pomidorowej)
- 1 łyżka suszonej włoszczyzny - warzywka (lub delikatny bulion)
- 1 łyżka garam masala
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 kostki marynowanego tofu (można wymienić na wędzone, lub użyć pół na pół)
- 1/2 pęczka zielonych szparagów
- olej - do smażenia
Wykonanie:
- Dzień wcześniej - amarantus zalewam podwójną ilością wody i pozostawiam do namoczenia.
- W garnku zagotowuję 2 szklanki wody z 1 łyżką domowego warzywka. Amarantus płuczę na sicie, dodaję do garnka i gotuję około 30-40 minut, do stanu ugotowania. ☺
- Pomidora przelewam wrzątkiem, obieram ze skóry i usuwam twardy środek. Kroję w kostkę i dodaję do gotującego się amarantusa.
- Dodaję przecier pomidorowy, przyprawy i jeszcze chwilę razem gotuję.
- Szparagi dokładnie myję z pozostałości piasku. Obieram lub odkrawam zdrewniałe końcówki, Kroję na dowolne odcinki i podsmażam na oleju.
- Tofu odsączam z zalewy, kroję w kostkę. Można je chwilę podsmażyć na patelni razem ze szparagami, ale nie trzeba.
- Do misek nakładam ugotowany amarantus, smażone szparagi i tofu. Możesz dodatkowo posypać prażonym sezamem, lub innymi ziarnami.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz