Zielone pesto z liści rzodkiewki i pestek słonecznika (wegańskie, bezglutenowe)

Nie wyrzucaj liści rzodkiewki! Są one bogatsze w składniki aktywne niż korzenie. Stanowią lepsze źródło witaminy C, niż cytryna, i lepsze źródło żelaza, niż szpinak. Oprócz tego zawierają sporo wapnia, potasu, magnezu i siarki. Wykazują właściwości odtruwające i przeciwnowotworowe dzięki obecności glukozynolanów, których zawierają nawet 45 razy więcej niż korzenie rzodkiewki!
To co, pesto?



P.s. Pamiętaj tylko, żeby liście pochodziły ze sprawdzonego źródła (nie były poddawane opryskom).

ZIELONE PESTO Z LIŚCI RZODKIEWKI
i pestek słonecznika

1 mały słoik, około 200ml

Składniki:
  • Liście z 1 pęczka rzodkiewki (70-80g liści)
  • 1/4 szkl. pestek słonecznika
  • 1/4 szkl. oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (lub innego)
  • 1 łyżeczka soku z limonki lub 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól - do smaku (opcjonalnie)
Wykonanie:
  1. Liście rzodkiewki oddzielam od korzonków (czyli rzodkiewek). Dokładnie myję i osuszam.
  2. Słonecznik podprażam krótko na suchej patelni. (można pominąć)
  3. W wysokim naczyniu blendera umieszczam wszystkie składniki i blenduję przy pomocy żyrafy na pesto. Gotowe!
  4. Zjadam posmarowane na kanapce, na kotletach, na plackach wytrawnych, na tortilli czy na omlecie. Albo po delikatnym rozcieńczeniu (np. wodą z gotowania lub mlekiem roślinnym) jako sos do makaronu czy ryżu. Prosto, zdrowo i pysznie. ☺
Smacznego!



Komentarze

Popularne posty