Muffiny orkiszowo-owsiane z morelami (wegańskie, bez cukru)

Proste i smaczne babeczki z kawałkami świeżych, słodkich i soczystych moreli. Bez mąki pszennej, za to z mąką pełnoziarnistą orkiszową i mąką owsianą. Bez mleka, bez napoju roślinnego, jedynie na wodzie. Składnik tłuszczowy stanowi kremowe masło orzechowe z orzeszków arachidowych a zamiast cukru czy syropu występują świeże daktyle. Nawet Mąż stwierdził, że bardzo smaczne a to naprawdę rzadkość przy tego typu wypiekach!
Porady: Ja napełniłam 10 foremek po sam szczyt. Ciasto jest gęste, więc nie uciekało bokami podczas wyrastania. Jeżeli masz blachę z otworami na 12 babeczek, to spokojnie na tyle wystarczy masy!


MUFFINY ORKISZOWO-OWSIANE
Z MORELAMI I DAKTYLAMI

10 - 12 babeczek

Składniki:
  • 1 szkl. mąki owsianej (125g)
  • 1 szkl. mąki orkiszowej pełnoziarnistej (125g)
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli himalajskiej (lub kłodawskiej)
  • 8 świeżych daktyli (70g po wypestkowaniu)
  • 1 niepełna szklanka wody (200g)
  • 2 łyżki kremowego masła orzechowego (45g)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 świeże morele (200g po wypestkowaniu)
Wykonanie:
  1. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Szykuję foremki. Z silikonowymi nic nie robię, metalową formę wykładam papilotkami, lub kawałkami papieru do pieczenia.
  2. Morele myję, kroję w drobną kostkę. (Bez obierania)
  3. W misce mieszam suche składniki, tj. mąkę orkiszową, mąkę owsianą, sodę, cynamon i sól.
  4. W drugiej, dużej misce, umieszczam daktyle bez pestek, dodaję sok z cytryny, masło orzechowe i wodę (można na początku mniejszą ilość, żeby łatwiej było miksować). Żyrafą blenduję na gładką masę, z widocznymi drobinkami daktyli.
  5. Do mokrych składników wsypuję suche i krótko mieszam, do uzyskania jednolitej masy. Dodaję pokrojone morele i mieszam.
  6. Ciasto przekładam do przygotowanych foremek na muffinki, piekę przez 30 minut, do suchego patyczka. Studzę z dala od dzieci i królików.
Smacznego!



Komentarze

Popularne posty