Boczniaki po kaszubsku (wegańskie, bezglutenowe)

Boczniaki zamiast śledzika? To nie tylko świetna propozycja na Święta, ale także na różne mniej oficjalne imprezy, jak zwykłe spotkanie z przyjaciółmi przy kieliszku wina, albo domówka na Sylwestra.
Inspiracją był przepis mojej Mamy na śledzie po kaszubsku (który z kolei znalazła dawno temu w jednym z numerów Claudii) w konfrontacji z przepisem na Jadłonomii. Były dosyć zbieżne, więc dużo kombinowania nie było.
Takie boczniaki polecam jako przystawkę, przekąskę z chlebem, ale także na obiad z ziemniakami gotowanymi w mundurkach.


BOCZNIAKI PO KASZUBSKU

Słoik około 500ml.

Składniki:
  • 250g boczniaków
  • 1 cebula
  • 10 suszonych śliwek
  • 4 goździki
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki soli nierafinowanej
  • szczypta czarnego pieprzu
  • 1/2 szkl. przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka nasion gorczycy
  • 1łyżeczka suszonego szczypiorku
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 - 1/2 szkl. wody
  • 1/4 szkl. oleju lnianego
  • 1 duży ogórek kiszony
  • olej do smażenia
Wykonanie:
  1. Na patelni rozgrzewam olej. Boczniaki myję, osuszam i kroję w grube paski. Podsmażam na rumiano.
  2. Z patelni zdejmuję grzyby, wrzucam pokrojoną w półksiężyce cebulę i śliwki pokrojone w paski, razem z goździkami, zielem angielskim, liściem laurowym, papryką, solą i pieprzem.
  3. Dodaję przecier pomidorowy, sos sojowy, syrop klonowy i pozostałe przyprawy. Zalewam wodą i chwilę duszę.
  4. Na patelnię dodaję podsmażone wcześniej boczniaki. Krótko mieszam i odstawiam do przestudzenia.
  5. Na koniec dodaję olej lniany i ogórka pokrojonego w drobniutką kostkę. Całość przekładam do słoika i schładzam w lodówce przez kilka godzin.
Smacznego!


Komentarze

Popularne posty