Zupa kalafiorowo-fasolowa z orzechowymi ślimaczkami (wegańska)

Kalafior, brokuł czy brukselka najbardziej smakują mi ugotowane na parze i polane bułką tartą. Czasami jednak staram się przygotować bardziej wymyślne danie i tym razem mój kalafior zasilił zupę fasolową. Ale nie taką zwykłą fasolówkę-grochówkę! Wykwintną. Kremową. Trochę orzechową, trochę pomidorową. Z dodatkiem aromatycznych przypraw korzennych. A jakby tego było mało, podałam ją z orzechowymi ślimakami z ciasta francuskiego zamiast klasycznych grzanek. Wyszło bardzo oryginalnie i bardzo smacznie!


p.s. Jeżeli nie zużyjecie do zupy wszystkich ślimaczków, to spokojnie możecie je przegryzać wieczorem podczas oglądania ulubionego filmu.

ZUPA KREM KALAFIOROWO-FASOLOWA
Z ORZECHOWYMI ŚLIMACZKAMI Z CIASTA FRANCUSKIEGO

Około 4 - 6 porcji
Szklanka = 250ml
Łyżka = 15ml (płaska)

Składniki:
  • 1 mała główka kalafiora
  • 1 szkl. ugotowanej drobnej białej fasoli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju (do pieczenia kalafiora)
  • 2 łyżki masła orzechowego (najlepiej kremowego)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 4 szkl. wrzącej wody
Do podania
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (chłodzonego - z lodówki)
  • 8 łyżek masła orzechowego (płaskich)
Wykonanie:
  1. Kalafiora myję, osuszam, dzielę na różyczki i układam w naczyniu żaroodpornym. Polewam oliwą i delikatnie nacieram. Czosnek pozostawiam w łupinie, jedynie odcinam twardą końcówkę (u nasady ząbka) i rozgniatam płaską stroną noża. dodaję do kalafiora. Piekę przez około 30 minut w 200 stopniach, do czasu aż kalafior będzie al dente i zacznie się przypiekać.
  2. Upieczonego kalafiora kroję na mniejsze kawałki i przenoszę do garnka. Dodaję czosnek obrany z łupin, mielone przyprawy i zalewam całość wrzącą wodą. Gotuję około 20 minut, aż kalafior będzie miękki, ale nie rozgotowany. W międzyczasie przygotowuję orzechowe ślimaki z ciasta francuskiego - instrukcja na końcu.
  3. Do zupy dodaję wcześniej ugotowaną białą fasolkę i blenduję przy pomocy ręcznego blendera.
  4. Dodaję masło orzechowe, koncentrat pomidorowy, syrop klonowy i sok z cytryny. Ponownie blenduję. Zupę podaję gorącą, udekorowaną ślimaczkami z ciasta francuskiego.
  5. Orzechowe ślimaki z ciasta francuskiego. Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni. Dużą blachę wykładam papierem do pieczenia, najlepiej silikonowym. Ciasto francuskie rozwijam, przecinam wzdłuż dłuższego boku, tworząc cztery paski. Następnie tnę wzdłuż krótszego boku, przecinając paski na pół. Każdy pasek smaruję łyżeczką masła orzechowego i zwijam wzdłuż dłuższego boku - jak roladę. Roladę kroję na plasterki o grubości około 1,5 cm. Układam na blasze bokiem, czyli stroną cięcia do blachy. Piekę przez 10 minut, aż ciasto zacznie się rumienić.
Smacznego!


Komentarze

Popularne posty